Tržište će uvelike ovisiti o gospodarstvu, a ulazak u Europsku uniju može posebno donijeti optimizam i neki zamah priobalju.

Optimizam je, inače, jako važan u ovom poslu, jer ljudi danas ulaze u nekretninske transakcije samo ako moraju - kaže Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretnina Hrvatske gospodarske komore, te dodaje:  Što se tiče cijena, neke korekcije očekujemo, ali ne previše, i to samo za jedan dio nekretnina.

Dakle, nešto će pojeftiniti, ali one nekretnine koje su posebne i vrijede, uvijek će naći put do kupaca. Oživljavanje tržišta ovisit će i o potezima Vlade, spremnosti banaka da investiraju u nove projekte, rejtingu, ali i o globalnom tržištu nekretnina i kapitala. Dubravko Ranilović ističe kako u 2013. godini očekuje analizu pogrešaka iz prošlosti i stvaranje preduvjeta da se ovakav pad tržišta više ne dogodi.

Cijelu godinu osjećamo lagani pad i usporavanje tržišta, a kao nikad prije kupci su zahtjevni i točno znaju što žele za svoj novac - kaže Nives Cimerman Džeba, direktorica agencije za prodaju nekretnina. Takvi kupci spremni su čekati da se na tržištu pojavi nekretnina koju žele i s njima prihvatljivom cijenom. Sve drugo ih ne zanima - ističe N. Cimerman Džeba. Obala je i dalje privlačna strancima, ali apartmani, kuće za odmor ili stanovi ove godine nisu išli kao halva. Rusi i Englezi i dalje ostaju najbolji kupci.

Osim nekretnina koje se prodaju putem agencija, stranci su sve više zainteresirani za nekretnine pod ovrhom, odnosno nekretnine na bubnju. Dok jedni ovrhom gube sve što su stjecali godinama, drugima je ovo prilika da prođu jeftino kupujući nekretnine ispod njihove tržišne cijene.

 

Izvor: limun.hr