U četvrtom tromjesečju prošle godine, ukupan iznos investicija dosegao je 68 milijardi EUR, od kojih su prekogranične investicije ostvarile rast od 52%. Segment uredskih prostora ostao je na vrhu kao najaktivniji segment s 94 milijardi EUR, a slijedi ga segment trgovačkih prostora s 48 milijardi EUR. Najveći porast u obujmu transakcija vidljiv je u hotelskom (s 15 milijardi EUR prometa i rastom od 30%), i industrijskom sektoru (s 24 milijarde EUR i rastom od 27%).

 

Povodom objave zaključaka istraživanja Colliers Global Investor Sentiment Report 2015, Marko Varga, voditelj odjela za investicije, Colliers International Hrvatska, izjavio je: “U 2014. godini ostvareni su rekordni obujmi investicija na pariškom tržištu, tržištu Velike Britanije i perifernim tržištima kao što su Španjolska i Nizozemska. Investicije u njemačko tržište nekretnina snažno su krenule, zatim djelomično oslabile u četvrtom tromjesečju, no Njemačka je i dalje zanimljiva stranom kapitalu. Unutar relativno jakih ekonomija u Europi, poput tržišta Velike Britanije i Njemačke, primjećuje se premještanje kapitala na sekundarna tržišta.”

 

Investicije na tržištu njemačkih komercijalnih nekretnina iznosile su gotovo 40 milijardi EUR tijekom 2014. godine odnosno 53 milijarde EUR ako obuhvatimo i stambene transakcije čime je ostvaren najveći porast od financijske krize. Ovo dokazuje kako se Njemačka i dalje smatra sigurnim odredištem za investicijska ulaganja. Frankfurt je zabilježio najviše aktivnosti u 4. tromjesečju 2014. godine, s nizom poslovnih tornjeva i uredskih blokova prodanih stranim investitorima.  

 

London nastavlja privlačiti strane ulagače koji su u potrazi za stabilnim prihodima, a uredi središnjeg Londona pritom privlače najveći interes inozemnih ulagača. Stambeni sektor u Londonu zanimljiv je i investitorima iz Azije i Bliskog Istoka, usprkos očekivanoj stabilizaciji prodajnih cijena u 2015. godini. Potaknuta ublažavanjem kineskih investicijskih ograničenja, azijska su osiguravajuća društva također povećala svoja ulaganja, što je rezultiralo ulaskom osiguravajuće kuće Taikang Life na tržište. Glavna vijest je ipak bila kupnja Canary Warf financijske četvrti od strane Qatar Investment Authority i Brookfield-a za 2,6 milijardi EUR.

 

 

Zemlje periferije EU doživjele su značajan rast ulaganja, pri čemu su Španjolska i Irska vodeće zbog niskih početnih razina, dok Italija, Portugal i Grčka još uvijek bilježe manje obujme investicija za koje se predviđa da će se zadržati dok ne dođe do oporavka njihovih gospodarstava. Središnje i regionalne vlade u Španjolskoj i Italiji započele su procese prodaje uredskih prostora s ciljem poboljšanja financijskog stanja. U Španjolskoj je andaluzijska regionalna vlada nedavno prodala portfelj od 70 poslovnih prostora za približno 300 milijuna EUR američkom nekretninskom fondu WP Carey. Nizozemska je nedavno doživjela val ulaganja u stambene prostore koja su donijela više od 9 milijardi EUR na račune vlasnika nekretnina.

 

Investitori iz SAD-a također su bili aktivni u 2014. godini. North Star Asset Management ušao je na europsko tržište s 500 milijuna EUR vrijednom akvizicijom mješovitog pan-europskog portfelja koji pokriva osam različitih zemalja. SEB je s druge strane kupio pan-europski portfelj od 11 nekretnina za oko 1 milijardu EUR. Ovi čimbenici, u kombinaciji s povećanom aktivnošću na tržištu trgovačkih centara u cijeloj regiji, pokazuju da je Europa opet zanimljiva globalnim investitorima, koje zanimaju pouzdani povrati ulaganja.

 

Navedeni podaci dodatno podupiru zaključke Colliers Global Investor Sentiment Report 2015 istraživanja koje pokazuje da prema zanimanju investitora u Zapadnoj Europi, trgovački centri po atraktivnosti slijede urede u središnjim poslovnim zonama grada. Istraživanje provedeno od strane analitičara Real Capitala pokazalo je da su ulaganja u trgovačke centre u 2014. godini prešla 20 milijardi EUR, u odnosu na 18 milijardi EUR, koliko je bilo ostvareno u 2013. godini. Gotovo sva veća europska tržišta, uključujući Veliku Britaniju, Francusku, Španjolsku i Italiju bilježe dvoznamenkasti rast u obujmu transakcija tijekom tog razdoblja.

 

Filip Vučagić, voditelj odjela za investicijsko savjetovanje i procjene vrijednosti u tvrtki Colliers International prokomentirao je: “2015.-a će nastaviti biti snažna godina za europsko tržište kako tržišni ciklus privlači oportunistički kapital iz cijelog svijeta u kojem Azija usporava, a SAD se oporavlja brže te već doseže maksimalni nivo cijena. Geopolitički problemi kao što su Ukrajina i terorizam i dalje utječu na odluke investitora, ali sektor nekretnina ostaje atraktivan. Likvidnost nekih europskih tržišta će i dalje biti problem, dok tržište Pariza i Velike Britanije nastavljaju privlačiti investitore iz cijelog svijeta nudeći sigurnost investicija.”

 

 

 

Dodatne informacije mogu se pronaći u izvješću Colliers Internationala „Global Investor Sentiment Report 2015“, a cijeli izvještaj možete preuzeti na sljedećem linku:

http://www.colliers.com/en-us/-/media/files/global/pdf/colliers-international-2015-giss-report  

 

 

 

 

***

  Colliers International

 

Colliers International, globalna je tvrtka za poslovanje nekretninama prisutna u 67 zemalja, te kroz više od 502 ureda, s više od 16,300 zaposlenika, odlučno radi na pružanju najbolje moguće usluge svojim klijentima. Colliers International svoje je poslovanje za pružanje usluga na području nekretnina ujedinio s kompanijom FirstService te tako danas pruža širok spektar usluga vlasnicima nekretnina, zakupoprimcima i investitorima diljem svijeta, uključujući usluge savjetovanja, procjena i istraživanja. Colliers International ubraja se već 10 godina među top 100 Global Outsourcing tvrtki prema International Association of Outsourcing Professionals.

Za ostale informacije i vijesti tvrtke Colliers Internationala, posjetite stranice Colliers.comi Colliers.hr

Prijavite se na naš newsletter na sljedećem linku: http://bit.ly/1Ab7Oir 

 

 

 

Za dodatne informacije, slobodno se obratite:

 

Vedrana Likan

Direktorica, Colliers International Hrvatska, Slovenija i BiH

M: 099 3117 364

E: [email protected]      

 

 

Filip Vučagić

Voditelj Valuation and Advisory Services odjela, Colliers International Hrvatska, Slovenija i BiH

M: 098 9830 664

  E. [email protected]  

 

 

Marko Varga

Voditelj Investment Services odjela, Colliers International Hrvatska, Slovenija i BiH

M: 098 375 273

  E: [email protected]