Podaci statističkog zavoda odnose se za poslovne subjekte s 20 i više zaposlenih.

Od ukupne vrijednosti novih narudžbi koja je u prvom polugodištu iznosila 8,98 milijardi kuna, na zgrade se odnosi 4,58, a na ostale građevine 4,4 milijarde kuna.

Građevinski radovi u prvom su polugodištu bili ukupno vrijedni 10,5 milijardi kuna, od čega se gotovo sedam milijardi kuna odnosi na radove izvedene s vlastitim radnicima, a 3,5 milijardi kuna na radove ostvarene s podizvođačima.

Gledajući samo radove obavljene s vlastitim radnicima, 58 posto izvedeno je na novogradnjama, a 42 posto su ostali radovi.

Podaci za drugo ovogodišnje tromjesečje pokazuju rast vrijednosti novih narudžbi građevinskih radova u odnosu na isti lanjsko razdoblje za 10,1 posto, na 4,87 milijardi kuna te rast vrijednosti izvršenih radova s vlastitim radnicima za 4,9 posto, na 4,04 milijarde kuna. Ukupna vrijednost tih radova - s vlastitim radnicima i podizvođačima, u tom je razdoblju iznosila 6,1 milijardu kuna.

Hrvatska gospodarska komora (HGK) ocjenjuje da je rast građevinarstva i dalje krhak, dijelom i zbog neriješenih financijskih i poslovnih problema nekih građevinskih tvrtki potenciranih nedostatkom radnika potrebnih struka i zbog kolebljivog kretanja broja izdanih građevinskih dozvola koje naznačuju buduće poslove.

U HGK pritom podsjećaju da je u prvom polugodištu ove godine broj izdanih dozvola 3,9 posto niži u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

 

(izvor: tportal.hr)