Prošlotjedna odluka uslijedila je nakon glavne skupštine Vjesnika d.d. održane u srpnju na kojoj je bio pokrenut postupak redovne likvidacije te je bilo odlučeno da se cjelokupni gubitak prošle godine od 7,76 milijuna kuna "prenese u sljedeće razdoblje".

Skupština je tada donijela odluku da se za likvidatora Vjesnika d.d. imenuje odvjetnik Tomislav Orehovec i da se u sudski registar se upisuje tvrtka Vjesnik dioničko društvo tiskarsko izdavačke djelatnosti u likvidaciji, skraćenog naziva Vjesnik d.d.

Odluka o likvidaciji uslijedila nakon više puta isticanih najava kako bi se u neboder Vjesnika i aneks mogle preseliti neke vladine službe i druge institucije.

U sklopu toga, Ministarstvo prostornoga prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine krajem prošle godine pokrenulo je obnovu dijela kompleksa Vjesnika s namjerom osnivanja Ureda za obnovu s desecima činovnika, a istovremeno suvlasnici tog kompleksa oglasili su prodaju uredskih prostora u tri poslovne zgrade.

Za uređenje Ureda za obnovu bilo je planirano 8,5 milijuna kuna bez PDV-a. Istovremeno, Allegheny financial, kao jedan od suvlasnika kompleksa Vjesnik, oglašavao je prodaju uredskih prostora u tri objekta u sklopu kompleksa.

Osim te nekretninske tvrtke i tiskare Vjesnik d.d., većinski suvlasnici kompleksa u sklopu Vjesnikova nebodera su i Konzum plus (slijednik Tiska u sklopu nekadašnjeg Agrokora), Republika Hrvatska te VLM Cvjetno nekretnine - tvrtka kojoj osnivač Večernji list.

Izuzevši još nekoliko manjih suvlasnika, od kojih su neki i u stečaju, upravo su većinski vlasnici Vjesnikova kompleksa oni koji su posljednjih trideset godina preuzimali dijelove vlasništva u neboderu i okolnim zgradama, da bi zatim napustili taj prostor.

Prvo je kompleks u sjeni Vjesnikova nebodera napustio EPH (sada Hanza Media) 2003., potom Tisak, a odlaskom Večernjeg lista u Buzin prije desetak godina i gašenjem Vjesnika 2012. iz tog "hrama" novinarstva otišla je i posljednja ozbiljna novinska redakcija.

Ostala je samo tiskara Vjesnik d.d. kao jedini veći korisnik prostora unutar Vjesnikova kompleksa – nebodera, press-centra, tiskare i pratećih objekata na više od 30.000 četvornih metara.

Izvor: SEEbiz / H