Još početkom 2016. na zagrebačkoj Kajzerici nadomak Velesajma trebala je biti dovršena zgrada Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija zemalja Jugoistočne Europe (SEECEL).

Radove za čiju je realizaciju natječajem odabrana Zagrebgradnja, svečano su još 2014. otvorili tadašnji ministri Gordan Maras i Branko Grčić, no izvođač je u međuvremenu, u već poodmakloj fazi, obustavio radove i na kraju priznao da nije u mogućnosti privesti gradnju kraju. Prije godinu dana Ministarstvo gospodarstva potvrdilo je službeni raskid ugovora sa Zagrebgradnjom, a za dovršetak kompleksa upravo je raspisan natječaj za nove izvođače.

Međutim, sama finalizacija atraktivnog poslovno-kongresnog kompleksa, sudeći prema dostupnim informacijama, neće automatski značiti i početak rada ambiciozno zamišljenog poduzetničkog inkubatora za ovaj dio Europe. S prekidom gradnje, naime, zastale su i aktivnosti SEECEL-a, ustanove koju je još 2009. osnovalo Ministarstvo gospodarstvo i koja je trebala operativno voditi projekt. Prema podacima dostupnim preko Poslovna.hr, presušili su financijski izvori, račun SEECEL-a krajem prošle godine bio je blokiran, a broj zaposlenih sveo se sa 17 na tek nekoliko.

Na upit o pripremama za konačno zaživljavanje projekta od ravnateljice SEECEL-a Efke Heder dobili smo vrlo kratak odgovor kako je SEECEL u procesu restrukturiranja te da su svi odgovori u rukama osnivača, dakle Ministarstva gospodarstva. Na toj adresi, pak, kažu kako se o budućoj namjeni zgrade pregovara s Europskom komisijom, koja je i zaslužna za osiguranje financiranja gradnje velikog centra. Razmatra se među ostalim i hoće li SEECEL ostati samostalna ustanova ili će se pripojiti Ministarstvu ili nekoj drugoj državnoj instituciji.

Ono što je u svakom slučaju sigurno jest da objekt neće biti ni u kakvoj u funkciji tijekom početka hrvatskog predsjedavanja Vijećem Europska unije 2020., što bi bio dobar trenutak za početak rada projekta populariziranja poduzetništva i pozicioniranja Zagreba ne samo kao regionalnog nego i najmodernijeg europskog centra za poduzetništvo. Struka je vidjela potencijal kompleksa i za organizaciju glavnih događanja tijekom predsjedavanja EU, budući da zgrada udovoljava glavne zahtjeve, od sigurnosti do kongresnih, pa i smještajnih kapaciteta.

No, u srpnju prošle godine Vlada je kao središnji prostor za sve aktivnosti odabrala zgradu Nacionalne i sveučilišne knjižnice, u čije uređenje se stoga i dodatno investira, kako se procjenjivalo oko 60 milijuna kuna. Ubrzanje dovršetka SEECEL-ove zgrade na Kajzerici usporilo je i rješavanje odnosa sa Zagrebgradnjom i njezinim partnerom Geoprojektom. Iz Ministarstva gospodarstva navode kako su ugovor vrijedan 155 milijuna kuna raskinuli u veljači 2018., a u rujnu su naplatili garanciju za dobro izvršenje posla zbog štete koja je nastala uslijed neizvršavanja ugovorenih obveza. Ugovor je inače predviđao rješavanje sporova na Stalnom arbitražnom sudištu pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, no kažu da postupak arbitraže ipak nije pokrenut. Ukupno je Zagrebmontaži i njenom podizvođaču za obavljenih otprilike 75 posto ugovorenih radova kroz, navode iz Ministarstva gospodarstva, 32 privremene situacije isplaćeno 100,9 milijuna kuna. Iz neutrošenog predviđenog iznosa financirat će se dovršetak radova na zgradi, točnije procijenjeno je javnim natječajem da bi angažman novog izvođača vrijedio najviše 42 milijuna kuna, bez PDV-a.

Ponude će se prikupljati do 11. ožujka, a zanimljivo je da je Ministarstvo gospodarstva ostavilo prilično dug rok za odabir ponude, 150 dana, uz objašnjenje kako kraći rok nije dovoljan jer se očekuje zaprimanje više ponuda, te se zbog odabira ekonomski najpovoljnije ponude provodi opsežnija analiza i bodovanje. Nakon odabira i zaključenja ugovora, novi krug radova na objektu trebao bi biti obavljen u roku od sedam mjeseci.

Ovisno o izboru funkcije u koju će na kraju biti stavljen novi suvremeni kompleks, ovisit će i njegovo daljnje opremanje i uređenje. Postojećim projektom u zgradi na pet etaža i 17 tisuća četvornih metara površine predviđeni su bili centar za učenje i usavršavanje, centar stručnosti i izvrsnosti, uredske prostorije, hotelski smještaj za polaznike edukacija i restorani, dvorane za sastanke, među kojima najveća ima 500 sjedećih mjesta, te garažna parkirna mjesta i inovacijski park. Cijeli kompleks je i objekt niske potrošnje energije s uključenim konceptom “zelene gradnje”.

Iako se nagađalo da će zbog ovakvih probijanja rokova Europska komisija kao financijer postavljati pitanja oko trošenja novca, iz Ministarstva gospodarstva uvjeravaju da to nije bio slučaj.

“Na Ministarstvu kao naručitelju radova je obveza da se posao dovrši sukladno važećim propisima, te je stoga pokrenut nov postupak”, stoji u odgovoru. A do završetka radova na SEECEL-ovoj zgradi u prvom dijelu iduće godine očekuje se da bude iskristaliziran i s EK usklađen stav što dalje s tim projektom i objektom.

 

(izvor: poslovni.hr)