Nezahvalnu situaciju na uspavanom hrvatskom tržištu nekretnina dodatno je otežala nova zakonska odredba koja je na snagu stupila 1. srpnja, ulaskom Hrvatske u EU, prema kojoj sve nekretnine površine veće od 50 četvornih metara koje se prodaju moraju imati energetski certifikat. Drugim riječima, sve kuće, stanovi, poslovni prostori i drugo, koji se nađu na tržištu, moraju se klasificirati prema potrošnji energije. 

Certificiranje obavljaju ovlaštene tvrtke, a riječ je o prilično skupom postupku koji je dužan obaviti i platiti prodavatelj nekretnine. Najniža cijena certificiranja kreće se oko tri tisuće kuna, a to je u današnjim prilikama za većinu prodavatelja preskupo. Međutim, bez priloženog certifikata nekretninu ne mogu prodati, a u protivnom mogu platiti kaznu koja može doseći i 15 tisuća kuna - priča nam Narcisa Krivačić, vlasnica agencije Nekretnine Krivačić d.o.o. Zanimljivo je da u većini zemalja Europske unije certificiranje nekretnina nije zakonska obveza, iako one koje posjeduju spomenuto uvjerenje mogu postići bolju cijenu na tržištu. 

S obzirom da je ova praksa u Hrvatskoj tek zaživjela, energetska efikasnost zgrade ili stana još uvijek ne utječe na konačnu cijenu nekretnine. Stručnjaci kažu kako su, kad je riječ o učinkovitosti, najproblematičnije građevine one nastale u vremenu prije 1980., koje se mahom nalaze u najniža tri razreda - E, F i G. Kod nas gotovo da i nema zgrada koje se nalaze u najvišem, A+ razredu. Objekti na našem području nalaze se u srednjem rangu, a dosta je i onih u nižim razredima - kaže N. Krivačić.

 

Izvor: limun.hr