Nakon što je napokon privatizirala Hypo grupu, Austrija sada ‘čisti’ njezin problematični nekretninski biznis koji je u međuvremenu prebačen na ‘lošu banku’ u vlasništvu države. Traži se novi vlasnik Centrice grupe, u čijem je portfelju 31 nekretnina regiji, među kojima je i pet poslovnih zgrada u Hrvatskoj ukupne površine 61.636 četvornih metara.

Riječ je o Hypo i Castellum centrima, novozagrebačkoj Galeriji, poslovnoj zgradi Škorpikova na zapadnom ulazu u metropolu te splitskoj Brodarici u istoimenom kvartu.

 

Većina portfelja u Sloveniji

 

Samo na Hypo odnosi se oko 43.400 kvadrata u kojima je smještena centrala banke. Hypo nije vlasnik zgrade, već je u njoj u najmu, kao i primjerice In2 i Crodux. Sa 7600 kvadrata površinom slijedi Galerija, u kojoj je podstanar Općinski sud, koji se tamo uselio na proljeće. Ostali centri su manji od 5000 kvadrata, no u njima su također u najmu poznata biznis imena. U Castellumu su restoran Gallo, sjedište Mercka, u Škorpikovoj Impuls Leasing i Supernova projekti. Zgradu splitske Brodarice koriste Hypo banka i leasing.

 

 

Nekretnine na prodaju

 

HYPO CENTAR, ZAGREB 43.436 ČETVORNIH METARA

 

CASTELLUM CENTAR, ZAGREB 5000 ČETVORNIH METARA

 

ŠKORPIKOVA, ZAGREB 2600 ČETVORNIH METARA

 

BRODARICA, SPLIT 3000 ČETVORNIH METARA

 

GALERIJA, NOVI ZAGREB 7600 ČETVORNIH METARA

Za razliku od Hrvatske, u kojoj Centrice grupa upravlja isključivo portfeljem poslovnih nekretnina, u Sloveniji ga čine 19 šoping centara i četiri poslovne zgrade. U susjednoj BiH na prodaju je jedan šoping centar, a u Srbiji i Makedoniji po jedna poslovna zgrada. Podvuče li se crta, 63 posto portfelja sastoji se od ‘retail’, a 37 posto ‘office’ prostora. Prema uvjetima prodaje iz oglasa koji je objavila državna agencija HETA, proces prodaje vodit će londonski ured Citigroupa.

 

Najbolje u komadu

 

Namjera Austrije je prodati Centrice grupu u komadu po kriteriju najbolje cijene. Razmatrat će se i parcijalne ponude koje kupci podnesu uz uvjet da sve (ili gotovo sve) nekretnine pronađu novog vlasnika. Rok za podnošenje ponuda je 15. rujna. O vrijednosti portfelja, ali i dugova koji stoje iza tih nekretninskih projekata za koje se prodajom također traži rješenje, može se samo nagađati. U oglasu je šturo navedeno tek da je Centrice grupa od najamnine uprihodila 37,3 milijuna eura te ostvarila EBITDA-u od 28,6 milijuna eura u 2014. Upućeni u stanje na tržištu nekretnina ističu da je takva transakcija kod nas presedan, premda ne i u svijetu, kao i da bi se prodaja u komadu mogla pokazati priličnim izazovom. “Riječ je o specifičnim nekretninama čija prodaja neće izazvati potrese na tržištu, ali može biti interesatna prilika za specifičnog kupca, pa time indirektno ostaviti manji utjecaj na ‘office market’”, kaže Filip Vučagić iz Colliers Internationala. v