Ponudi li se 489 tisuća hektara, uz limit 200 ha, ta se površina raspoređuje na 2447 gospodarstava. Ako je u igri 827 tisuća ha, broj kupaca raste na 4137 gospodarstva.

Dok im ogroman novac doslovce leži ispred nogu, vladajući u Banskim dvorima tjednima glavinjaju s odlukom hoće-neće opet podignuti ionako previsoku ljestvicu za PDV i pomaknuti naviše međustopu, uvesti porez na nekretnine, odnosno porezno opteretiti kupnju prvog stana.

U traženju modela kojim bi zakrpali sve prazniju državnu blagajnu konačno su objavili i službeno očekivanje da monetizacija 1024 km autocesta vrijedi 22,5 milijardi kuna.

Prema podacima koje je polovicom prošle godine iznio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, najavljujući veliku zemljišnu reformu, u portfelju države je 890.241 hektar, od kojih je programima raspolaganja, odnosno davanja u zakup, obuhvaćeno 552.071 ha.

Ministar je, međutim, zaboravio da je u mandatima njegovih prethodnika, Božidara Pankretića i Petra Čobankovića, prodano 62.775 hektara državnih oranica.

Križaljka koja se složi od spomenutih brojki otkriva da bi, ponudi li se na prodaju preostalih 489.296 hektara iz programa raspolaganja država utržila oko 2,45 milijarda eura, dok bi u onoj drugoj opciji, koja spominje znatno više hektara, zarada proračuna iznosila više od četiri milijarde eura