Skupština vjerovnika u stečajnom postupku nad Sportskim gradom TPN (Tvrtka posebnih namjena), tvrtkom koja upravlja Spaladium arenom, odlučila je u ponedjeljak da će stečajni dužnik, to jest ta tvrtka nastaviti poslovanje, da će se dvorana prodati, a nakon procjene, koja će trajati oko mjesec dana, pristupit će se dražbi. 

 

 Donesene su dvije bitne odluke - da dvorana može nastaviti rad te da ide u prodaju, izjavio je novinarima nakon skupštine vjerovnika stečajni upravitelj na tvrtkom Sportskim gradom TPN Perica Mitrović.

 

 Prodaja nakon promjene stečajnog zakona više nije u ovlasti Općinskoga, nego Trgovačkog suda u Splitu.

 

"Moramo napraviti procjenu i sudski vještaci su dobili zadatak da procijene koliko vrijedi imovina i za očekivati je da će to biti završeno u tijekom travnja", rekao je Mitrović. Nakon procjene imovine stečajnog dužnika, slijedi njezina prodaja na dražbi, a ako prodaja ne uspije u prva tri pokušaja, u skladu s novim Zakonom o stečaju, može se dogoditi da u četvrtoj prodaji imamo prodaju za jednu kunu", rekao je Mitrović.

 Po novom Zakonu o stečaju, nekretnina se ne može prodati u prvoj dražbi ispod tri četvrtine utvrđene vrijednosti, na drugoj dražbi ispod jedne polovine utvrđene vrijednosti, na trećoj ispod jedne četvrtine utvrđene vrijednosti, a na četvrtoj dražbi nekretnina se prodaje po početnoj cijeni od jedne kune.

 

 "Ovo je specifičan stečaj i neće se dogoditi prodaja za jednu kunu jer intencija zakonodavca nije da se imovina proda za kunu, nego da se što prije proda imovina. Svi oni koji imaju hipoteke - razlučni vjerovnici, branit će svoja potraživanja. Oni ne moraju platiti kupnju jer oni, jednostavno, prebijaju svoja potraživanja za vrijednost imovine koja se prodaje i vjerujem da će svi razlučni vjerovnici shvatiti svoju ulogu i to će dovesti do toga da će se stečaj ubrzati", rekao je Mitrović. 

 Podsjetio je da je riječ o javno-privatnom partnerstvu grada Splita, države koja je dala zemljište za Spaladium arenu a banake su dale kredit za njezinu izgradnju pa se bez njihova dogovora, po Mitrovićevim riječima, problemi u vezi sa Spaladium arenom mogu usložnjavati. Mitrović vjeruje da će se teškoće u vezi sa stečajnim postupkom riješiti ove godine.

 Na pitanje tko bi mogao kupiti Spaladium arenu, Mitrović je odgovorio: "Realno, vlasnik arene će morati biti grad, a ostalih 15.000 četvornih metara površine otkupit će netko od investitora."

 Tijekom skupštine predstavnici stečajnih vjerovika su upozorili da nije jasan status oko 15.000 četvornih metara oko Spaladium arene, koja je također izgrađena na 15.000 četvornih metara.  Tin Težak, opunomoćenik austrijske Unicredit banke AG, jednog od razlučnih vjerovnika, istaknuo je kako je bankama važno znati postoji li pravo izgradnje i na tih 15.000 metara četvornih.

 

 Mitrović je o nepoznanici u vezi s 15.000 metara četvornih oko arene rekao kako će se nesporno utvrditi da pravo gradnje ima tvrtka u stečaju Sportski grad TPN na 30.000 četvornih metara. "Nije to pogreška, mi (TPN) to pravo gradnje imamo, ali je u zemljišnim knjigama posebno knjiženo pravo gradnje dvorane (oko15.000 metara) koja je izgrađena, a nije se vidjelo da postoji još 15.000 metara četvornih površine", dodao je.

 

 Odgovarajući na pitanja novinara, Mitrović je rekao i da dvije austrijske banke - Erste Group banka AG i Unicredit banka AG kao razlučni vjerovnici potražuju oko 400 milijuna kuna, Zagrebačka banka također kao razlučni vjerovnik potražuje oko 88 milijuna kuna, a ukupne tražbine svih vjerovnika su veće od 600 milijuna kuna.

  Mitrović je na skupštini vjerovnika u izvješću o tijeku stečajnog postupka i stanju stečajne mase upozorio da bi zbog financijskih teškoća mogao biti blokiran račun tvrtke Sportskoga grada TPN, što bi ugrozilo i daljnje  događaje u Spaladium areni jer ta tvrtka za komunalije i osiguranje duguje oko šest milijuna kuna.

"Postoje okolnosti koje bi mogle dovesti do blokade stečajnog dužnika i 'stečaja u stečaju' jer se iz tekućeg poslovanja ne mogu podmiriti troškovi komunalne naknade i osiguranja", ocijenio je te pozvao grad Split, Republiku Hrvatsku i razlučne vjerovnike na žuran dogovor jer će dugovi Sportskog grada TPN i Spaladium arene rasti.

 

 I ostali predstavnici stečajnih vjerovnika u raspravi su istaknuli kako je nužno pronaći rješenje za nastavak poslovanja Sportskoga grada TPN radi spašavanja Spaladium arene od devastacije.

 

 Stečajni upravitelj Mitrović također je izvijestio kako taj stečajni postupak, nakon prvog izvještajnog ročišta održanog 19. prosinca 2014., nije mogao teći brže jer je Zagrebačka banka, kao jedan od razlučnih vjerovnika, bila pokrenula ovrhu na Općinskome sudu u Splitu, koji se u siječnju proglasio "nenadležnim za postupanje u tom ovršnom predmetu".

 

 

 

 

 

 

Izvor: http://www.poslovni.hr/