Zagreb, 7. kolovoz, 2015 – Najveći rast cijena zakupa uredskih prostora u Europi u prvoj polovici 2015. godine dogodio se u Dublinu, gdje su cijene zakupa u posljednjih šest mjeseci porasle za čak 25%, pokazalo je novo izvješće Colliers International’s Office Snapshot H1 2015. Gradovi koji pratili ovaj rast cijena su Belfast, Bratislava, Manchester i Lisabon.

 

Vedrana Likan, direktorica Colliers International Hrvatska rekla je: “Razlog uspjeha dublinskog tržišta leži u pouzdanosti i zrelosti tog tržišta, te dodatnom jačanju gospodarstva – upravo elementima koji sustavno nedostaju našem tržištu komercijalnih nekretnina, kao i tržištu općenito. U Zagrebu su cijene zakupa uredskog prostora od početka godine ostale gotovo nepromijenjene, što je posljedica opet osjetne neaktivnosti na tom tržištu te iščekivanju novog razvojnog ciklusa tržišta nekretnina.“

 

Prema Colliersu, kretanje cijena zakupa uredskih prostora u prvoj polovici 2015. godine bilo je općenito u skladu s ekonomskom klimom i okruženjem. Posebno u Zapadnoj Europi, sve se više tržišta kreće polako prema rastu zakupa.  

 

·         U Zagrebu, cijene zakupa su relativno stabilne i u ovoj godini za najkvalitetnije uredske prostore dosežu razinu od €14 do €15/m2/mjesečno + PDV. Prosječna cijena ureda A kategorije iznosi €12/m2 + PDV. Uredi B kategorije postižu cijenu zakupa od €8 do €11/m2 + PDV. Cijene općenito ovise o površini koja se ugovora, dužini trajanja zakupa, kvaliteti i lokaciji zgrade, te stanju unutrašnjeg uređenja koji se ugovara. U nadolazećem periodu očekuje se daljnje blago smanjenje nepopunjenosti prostora što bi moglo dovesti i do postepenog blagog rasta cijena zakupa.

 

·         U Njemačkoj, umjeren rast cijena zabilježen je u Berlinu (+1.9 %) i Frankfurtu (+1.3%), dok je stanje na ostalim tržištima ostalo relativno nepromijenjeno. U Parizu, cijene zakupa u centralnoj poslovnoj zoni ostale su iste, s kontinuiranom ili čak povećanom nepovezanošću između ugovorene i efektivne cijene zakupa.

 

·         U Velikoj Britaniji, cijene zakupa porasle su u Londonu (+3.8%), Belfastu (+6.9%), Manchesteru (+4.6%), Edinburghu (+3.6%) i Bristolu (+1.8%).

 

·         Unutar zemalja Beneluxa, vrijednosti rasta cijena zakupa primarno su vezane za glavnu poslovnu zonu u Amsterdamu (South Axis) s blagim povećanjem od +1.4%. U Brusselu nije bilo veće promjene primarnih cijena zakupa.

 

·         U Barceloni je također zabilježen porast (+2.8%), u Madridu je uz porast (+2.0%) pritisak doveo do nove gradnje i izvan centralne poslovne zone. Unatoč pomalo neizvjesnim, ali ipak rastućim gospodarstvima Portugala i Italije, Lisabon je imao najveći rast od +4.0%, a ni Milano ne zaostaje s rastom cijena zakupa od 2.5%.    

 

·         Na tržištima Srednje i Istočne Europe nije bilo značajnijih promjena, osim u Bratislavi s povećanjem od +6.9%. Kombinacija kratkoročne neravnoteže u ponudi i ekonomskih slabosti, dovela je do negativnog predznaka promjena u Varšavi, te na tržištima poslovnih prostora Rusije i Ukrajine.  

 

Bruno Berretta, Senior Reserach Analyst, Colliers International, istaknuo je: “Ukoliko rješavanje grčke situacije ne omete oporavak gospodarstva, očekujemo da će cijene zakupa poslovnih prostora nastaviti odražavati gospodarsku dinamiku u sljedećih 12 mjeseci na europskim tržištima uredskih prostora. Tako se daljnje povećanje očekuje u Dublinu, na svim tržištima poslovnih prostora Velike Britanije, kao i nekim tržištima južne Europe (Madrid, Barcelona, Milano i Lisabon).“ 

 

Izvješće također pokazuje kako se daljnji pad cijena očekuje na istočnom rubu kontinenta tj. tržištima Rusije (Moskva, St. Petersburg) i Ukrajine (Kijev).

 

Detaljan pregled izvještaja Colliers International’s Office Snapshot H1 2015 preuzmite putem linka: http://ow.ly/QtuRg 

 

 

 

Colliers International

Colliers International Group Inc. (Nasdaq:CIGI) (TSX:CIG), globalna je tvrtka za poslovanje nekretninama prisutna u 67 zemalja, te kroz više od 502 ureda, s više od 16,300 zaposlenika, odlučno radi na pružanju najbolje moguće usluge svojim klijentima. Colliers International pruža širok spektar usluga vlasnicima nekretnina, zakupcima i investitorima diljem svijeta, uključujući usluge zastupanja, globalnog korporativnog savjetovanja, investicijske prodaje, vođenja projekata, usluge upravljanja nekretninom, procjena nekretnina i analiza tržišta, te istraživanja. Colliers International ubraja se već 10 godina među top 100 Global Outsourcing tvrtki prema International Association of Outsourcing Professionals.

Za ostale informacije i vijesti tvrtke Colliers Internationala, posjetite stranice Colliers.comi Colliers.hr

 

Prijavite se na naš newsletter na sljedećem linku: http://bit.ly/1Ab7Oir