Viadukt Grupa ostvarila je u prvom tromjesečju ukupne prihode od 116,5 milijuna kuna, što predstavlja smanjenje od 32 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Gubitak je istovremeno uvećan s lanjskih 5,32 na 39,2 milijuna kuna.

 

U financijskom se izvješću objašnjava kako su na negativan financijski rezultat utjecali troškovi pripremnih radova novih projekata, odnosno način obračuna radova na izgradnji Zračne luke Zagreb, a što će se, u oba slučaja, situirati po izvršenju predmetnih stavaka ugovorenih radova.

 

Uprava Viadukta ističe kako su u prva tri mjeseca ove godine potpisani značajni ugovori o građenju, uz ostalo i dva kapitalna, onaj od gradnji mosta kopno-otok Čiovo s pristupnim cestama i instalacijom te spojne ceste Most Drava – čvorište Osijek na autocesti A 5 Beli Manastir – Osijek – Svilaj.

 

Uprava Viadukt Grupe i u budućem razdoblju očekuje teške uvjete poslovanja na domaćem tržištu, te navodi kako će i dalje poduzimati sve potrebne mjere kako bi se poslovni procesi još temeljitije racionalizirali.

 

Gubitak IGH i ovisnih društava 2,8 milijuna kuna

Konsolidirani gubitak Instituta IGH i ovisnih društava u prvom tromjesečju ove godine iznosio je, pak, 2,8 milijuna kuna, gotovo isto kao u prvom lanjskom tromjesečju.

 

Naime, Institut IGH i ovisna društva u prva su tri ovogodišnja mjeseca ostvarili ukupne prihode od 49,8 milijuna kuna, što je 26 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, dok su rashodi istovremeno iznosili 52,6 milijuna kuna, 25 posto manje.

 

Na dan sastavljanja izvješća, Institut IGH imao je ugovorenih, a neizvršenih poslova vrijednih 352 milijuna kuna i još 11 milijuna kuna poslova u procesu potpisivanja ugovora.

 

Time su, kako se navodi u izvješću, stvorene pretpostavke za uspješno ispunjavanje obveza iz predstečajne nagodbe te osigurana likvidnost i solventnost.

 

Što se tiče samoga Instituta IGH, bez ovisnih društava, u prvom tromjesečju ostvaren je gubitak od 1,7 milijuna kuna.

 

Unatoč rastu prihoda, Tehnika poslovala s gubitkom

Financijski izvještaj zagrebačke Tehnike pokazuje da im je u prvom kvartalu ukupan prihod iznosio 158,7 milijuna kuna, odnosno 20,76 milijuna eura, što je 22,9 posto više od prošlogodišnjeg prihoda, ali i 32,7 posto manje od planiranog prihoda za to razdoblje.

 

Istovremeno su rashodi iznosili 167,6 milijuna kuna: Povećani su za 21,9 posto, tako da tromjesečni gubitak iznosi 8,8 milijuna kuna.

 

Prema planu za prvi kvartal 2015., tvrtka je trebala ostvariti dobit od 4,1 milijun kuna, a osnovni razlog smanjenja ostvarene realizacije i manje neto dobit od planirane leži u nedovoljnoj popunjenosti kapaciteta, smanjenju marži za radove po ugovorima te smanjenju prodaje i cijena stanova.

 

Iako se navodi kako će ih spomenuti problemi još dugo pritiskati, Uprava Tehnike optimistično očekuje postupni izlazak iz krize i vraćanje u normalnije okvire poslovanja.

 

Građevinski radovi i broj dozvola i dalje padaju

Na slabost građevinskog sektora ukazuju i statistički podaci. Građevinski su radovi u veljači bili, prema kalendarski prilagođenim podacima, dva posto manji u odnosu na isti lanjski mjesec, dok su u odnosu na siječanj bili manji za 1,1 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

 

U veljači je u odnosu na isti mjesec 2014. godine pad građevinskih radova na zgradama iznosio 0,1 posto, a na ostalim građevinama za 5,7 posto.

 

U osvrtu na podatke DZS-a, analitičari Hrvatske gospodarske komore (HGK) upozorili su nedavno "kako podaci za prva dva mjeseca ove godine pokazuju da situacija u građevinarstvu i nadalje ostaje izuzetno teška, s tek blagim naznakama mogućeg usporavanja pada aktivnosti".

 

Na slabost građevinske aktivnosti ukazuju i podaci DZS-a, prema kojima je u veljači već šesti mjesec zaredom zabilježen pad broja izdanih odobrenja za građenje na godišnjoj razini. U prva dva mjeseca ove godine ukupno su, pak, izdane 802 građevinske dozvole, što je 24,8 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine.

 

Analitičari HGK ocjenjuju da kretanja na početku ove godine sugeriraju da je mogućnost oporavka građevinske aktivnosti i dalje neizvjesna, s nastavkom snažno izraženih problema u pokušaju dinamiziranja aktivnosti na ostalim građevinama, koje uglavnom obuhvaćaju infrastrukturne objekte - prometnu infrastrukturu, cjevovode, komunikacijske i energetske vodove, složene građevine na industrijskim prostorima.

 

"U prva je dva mjeseca broj izdanih građevinskih dozvola, kao i vrijednost građevinskih radova, nepovoljniji u odnosu na isto razdoblje lani, što sugerira nastavak poslovnog pesimizma, odnosno suzdržanu aktivnost u planiranju i realizaciji investicija", poručio je nedavno direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić u osvrtu na podatke DZS-a.

 

 

 

 

 

Izvor: Hina