Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić sa suradnicima, izvođačima radovima i stručnim nadzorom obišao je radove na izgradnji IT poslovnog centra, središnje zgrade osječkog IT parka. Tom prilikom izrazio je zadovoljstvo viđenim te izvijestio kako se otvorenje očekuje sredinom siječnja iduće godine. Sinergijski učinak – Zgrada se prostire na 4000 četvornih metara, a imat će modularnu konferencijsku dvoranu s 305 sjedećih mjesta koja će se moći pregrađivati, 30 ureda, coworking prostor, informatički laboratorij, ugostiteljski objekt i sve druge sadržaje koji trebaju osječkoj IT zajednici kako bi se nastavila razvijati željenom brzinom.

Vrijednost radova je 8,5 milijuna eura, od čega je čak 4,4 milijuna eura bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije – poručio je gradonačelnik, ističući da je Grad partner osječkoj IT zajednici. – IT zajednica u Osijeku trenutačno zapošljava oko 1500 ljudi, a cilj nam je da u ovu IT poslovnu zgradu dolaze manje tvrtke koje nisu dovoljno jake da same izgrade svoje objekte. Time bi se postigao sinergijski učinak iz kojeg bi te tvrtke postale dovoljno jake da izgrade svoj objekt i zapošljavaju naše sugrađane. Rasla bi i IT scena u Osijeku i cjelokupno gospodarstvo – dodao je. Gradonačelnik je istaknuo i da je od devet čestica u IT parku zakupljeno njih ukupno šest, a u tijeku je i izrada pravilnika za zakup poslovnih ureda u središnjoj zgradi parka. Ante Ćurić iz tvrtke Massa d.o.o. koja izvodi radove rekao je da sve napreduje planiranom dinamikom, ali i da ih čeka još puno posla. – Najzahtjevnija je konstrukcija gdje imamo još jedno mjesec dana radova. Prostor je dosta visok, puno je betonskih radova što nam je najteže. Poslije toga dolaze završni radovi, iako se već dobrim dijelom radi fasada, pregradne stijene i gips. Zasad smo zadovoljni kako napreduju radovi – kazao je Ćurić.

Predsjednik Osijek Software Cityja Mihael Tomić istaknuo je kako je IT park vrlo bitna stavka za osječki IT sektor, koji je u proteklih pet godina doživio rast od 50 posto. Jedinstven u RH – U 2022. ostvareno je preko 88 milijuna eura prihoda, od čega je 50 milijuna iz inozemstva. Ostvarena dobit je 11 milijuna eura. Broj od 1500 zaposlenih je samo na području Osječko-baranjske županije, tu ne ubrajamo obrtnike, freelancere i puno tvrtki koje nemaju sjedište u Osijeku. S njima ta brojka prelazi 2000 zaposlenih ljudi – ustvrdio je Tomić dodajući da im ova zgrada dolazi u pravo vrijeme. – Sve te tvrtke trebaju negdje smjestiti svoje zaposlenike. Osim toga, zgrada će imati odlične uvjete za razvijanje zajednice, s prostorima za konferencije, gdje će se moći organizirati razni događaji i aktivnosti, radionice i sve ono što Osijek treba kako bi imao jednu čvrstu scenu. Raste i broj tvrtki, trenutačno smo na preko 280 u 2022., a vjerujem da će ove godine prerasti 300. Na jednom mjestu, u jednom parku imat ćemo okupljene tvrtke. To nema nitko u Hrvatskoj, Osijek je po tome jedinstven – zaključio je Tomić.

 

Izvor: lokalni.vecernji.hr