Prema mišljenju HGK uvođenju poreza na nekretnine treba pristupiti vrlo oprezno i u proces donošenja zakona uključiti struku kako bi se kvalitetno sagledale i predvidjele sve pozitivne i negativne posljedice takvog poreza, izvijestili su iz Komore.

 

‘Negativne posljedice uvođenja poreza na nekretnine mogle bi loše utjecati na većinu građana, a posljedično i za cijelo gospodarstvo’, ističe potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher. 

 

Iz HGK prenose i izjavu zamjenice ravnatelja Porezne uprave Marijane Vuraić Kudeljan da ‘porez na nekretnine u ovom trenutku ide kao supstitut komunalnoj naknadi’. 

 

Ona je istaknula i kako je Porezna uprava osnovala radnu skupinu koja analizira porezni sustav, a rezultat njihova rada se očekuje krajem lipnja, te kako je povezivanje sustava Porezne uprave sa sustavom javnih bilježnika dodatni korak u osiguranju nadzora nad pravovremenom prijavom nastanka porezne obveze. 

 

Pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja Milan Rezo naveo je kako su u pripremi izmjene Zakona o gradnji usporedo s izmjenama Zakona o izvlaštenju i određivanju naknade, čime bi se znatno ubrzao i pojednostavio proces provedbe postupka izvlaštenja, izdavanja građevinske i uporabne dozvole kroz sustav eDozvola, kojim će se dozvole učitavati kao digitalni zapisi s digitalnim potpisom.

 

Rezo je dodao i kako Ministarstvo analizira provedbu zakona o gradnji, o prostornom uređenju i o građevinskoj inspekciji te da su za potpunu digitalizaciju u pripremi izmjene i dopune Pravilnika o sadržaju i izgledu idejnih i glavnih projekta, a podsjetio je i na projekt ‘eNekretnine’ koji će uskoro sadržavati evidenciju prometa nekretnina i evidencije prijava javnobilježničke komore.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: http://www.tportal.hr