Poslovni park Karlovac napokon dobiva toliko željene obrise popunjenje zone gdje se otvaraju toliko željena nova radna mjesta. Unutar odlično komunalno opremljene zone sve je više asfaltiranih prometnica koje vode do novih pogona. Tijekom našeg posjeta zoni unatoč lošem vremenu radnici tvrtke SA Bišćan užurbano su radili na novom proizvodnom pogonu tvrtke Tvornica Turbina Karlovac.

Karlovačka županija i nadležno ministarstvo u komunalno opremanje poslovnog parka proteklih godina uložila je gotovo 40 milijuna kuna. Podsjetimo poslovna zona proteže se na više od 397 tisuća četvornih metara, koji su podijeljeni u 60 manjih i većih parcela. Male parcele su od tisuću do dvije tisuće kvadrata, dok su one veće od šest tisuća pa sve do 15 tisuća kvadrata.

Krajem lipnja evidentirano je 27 konačnih kupoprodajnih ugovora i 10 privremenih ugovora o prodaji parcela. U zoni trenutno posluje 10 poduzetnika sa ukupno 340 zaposlenih radnika (Kemijsko građevinski materijali, Kontal d.o.o, Toner d.o.o, Domes d.o.o, MPS67 d.o.o, Građevinski obrt Gramont Goršić, Niteh d.o.o. Ceste Karlovac d.d., Svjećarski obrt Godea i Staklo Spudić, d.o.o. Još troje poduzetnika izgradili su proizvodne hale, ali trenutno još ne posluju to su: Obrt Krumpir Frank, Obrt za izradu bosch pumpi Tržok i Grijanje trgovina d.o.o.

Nema sumnje da je investitore privukao i cijeli niz mogućih poticaja poput oslobađanje plaćanja komunalnog doprinosa, a kod uvoza opreme poduzetnici, koji imaju sjedišta u Poslovnom parku, mogu opremu nabavljati bez plaćanja carine.

Oni ne plaćaju porez na promet nekretnina, porez na dobit iznosi samo 5 posto ukoliko je sjedište firme u Poslovnom parku, te ukoliko poduzetnik zapošljava više od 5 djelatnika, od kojih više od 50 posto ima prebivalište i borave na Području od posebne državne skrbi (PPDS).

 

Izvor: limun.hr