Iako je bilo najavljeno kako će izgradnja novog poslovno-proizvodnog centra Poljoprivredne zadruge Marina jedinstvenog na području Splitsko-dalmatinske županije čiji kamen temeljac je u siječnju prošle godine položio ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras biti završena u rekordnih osam mjeseci, prošlo je godinu dana otada, a on zbog nedostatka novca još nije gotov.

Dapače, priča se kako financijsku dokumentaciju češljaju USKOK i razne inspekcije, jer je navodno novac potrošen u privatne interese. Direktor PZ Marina Svetin Palada potvrdio je kako je zapelo na novcu te da je završeno oko 80 posto radova.

Ustvrdio je kako je predračunska vrijednost objekta s opremom iznosila 30 milijuna kuna te da je dosada uloženo oko 23 milijuna kuna u iskope, građevinske radove, projektnu dokumentaciju i opremu. Za završetak, kaže Palada, nedostaje još 5-6 milijuna kuna koje će osigurati iz vlastitih sredstava, najvjerojatnije, veli, prodajom zadružne imovine.

Pojasnio je kako je od uloženih 23 milijuna kuna 11,5 milijuna kreditnih sredstava, a ostalo su vlastita. Računa da će objekt na tri etaže ukupne površine oko 4000 metara četvornih u sklopu kojega će se nalaziti moderna uljara za koju je već kupljeno postrojenje vrijedno 320.000 eura te najsuvremenije i najveće skladište za domaće maslinovo ulje u Hrvatskoj za koje su kupljeni bazeni za skladištenje vrijedni 120.000 eura te pogon za pakiranje biti kompletno gotov do kraja ove godine.

Iako će većinu prostora centra, gotovo 80 posto činiti sadržaji za proizvodnju prvenstveno maslinova ulja, zatim preradu smokava i rogača, on će imati i reprezentativnu kušaonicu i kongresnu salu s 200 sjedećih mjesta, poljoprivrednu apoteku, trgovinu, ugostiteljski objekt te novu upravnu zgradu.

Izvor: limun.hr