Ciklus pada cijena nekretnina u Hrvatskoj konačno je zaustavljen. Osjetan pad cijena bio je samo jedan od niza faktora tipičnih za tržišta u krizi, koja je zahvatila i domaće tržište, uvjeren je Robert Pokrovac, član uprave Erste nekretnina.

Dodao je da je posljednjih mjeseci tržište orijentirano na oporavak i da se nalazi u novom građevinskom ciklusu. To je ujedno glavna misao koju će iznijeti u četvrtak na zagrebačkoj konferenciji New Link u Muzeju suvremene umjetnosti. Detaljno će izložiti temu mogućnosti stvaranja novog stabilnog okruženja, što je već dugo u fokusu stručnjaka za nekretnine.

- Poučeni negativnim iskustvima iz prošlog ciklusa, imamo priliku zakoračiti u novi ciklus, strateški orijentirani na razvoj, kako bismo u svakom smislu podignuli razinu kvalitete utjecaja rasta građevinskog sektora na društvo cjelini – napominje Pokrovac.

Njegovo predavanje pod nazivom “Može li se tržište nekretnina održivo razvijati” postavlja pitanje je li naše tržište zrelo iskoristiti danu priliku, što, nažalost, dosad nije bio slučaj. Organizirat će i dva panela. Pokrovcu će se u diskusiji pridružiti Josip Tica s Ekonomskog fakulteta, Dubravko Ranilović iz Kastel nekretnina te Mate Mustapić iz Alfa stana. Na Njuškalovoj konferenciji New Link gostovat će uvaženi europski i svjetski stručnjaci iz područja urbanizma, arhitekture i tržišta nekretnina. Političar i urbanist Morten Kabell održat će važno predavanje o filozofiji održivog načina života, a Bruce Goveia i Brian Meier predstavit će najbolje primjere i prakse tržišta nekretnina SAD-a.

 

(izvor: 24sata)