Cilj mu je poboljšanje hrvatskog institucionalnog okvira, oslobađanje potencijala nedovoljno iskorištene imovine te uvođenje proaktivnijeg sustava upravljanja nekretninama, istaknuto je u priopćenju.

Program je izrađen na prijedlog Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, financiran sredstvima EU-a putem Instrumenta za tehničku potporu (TSI), dok će EBRD u suradnji s Glavnom upravom Europske komisije za potporu strukturnim reformama (DG REFORM) pružiti podršku njegovoj implementaciji.

Državna tajnica Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Sanja Bošnjak rekla je da očekuju da će ovaj projekt omogućiti ključnu i sveobuhvatnu reformu u svrhu boljeg upravljanja te brže i učinkovitije aktivacije neiskorištenih državnih nekretnina.

"Projekt je u skladu s definiranom reformom u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a dugoročno gledano, rezultati projekta imat će pozitivan utjecaj na državni proračun, gospodarski rast i ukupno poboljšanje gospodarske učinkovitosti RH", ocijenila je Bošnjak, čija se izjava prenosi u priopćenju.

Kako je navedeno u priopćenju, resorno ministarstvo nadzire značajan, ali heterogen portfelj nekretnina kojemu nedostaje jasan i jedinstveni pristup prikupljanja podataka i upravljanja njime. Iz tog razloga, Ministarstvo nastoji uvesti proaktivniji pristup upravljanja nekretninama kako bi se povećala učinkovitost i pridonijelo fiskalnoj održivosti.

U sklopu programa tako će se provesti procjena postojećeg zakonskog okvira i institucionalnih kapaciteta za upravljanje državnom imovinom te će se iznijeti moguća poboljšanja. Pritom, Ministarstvo namjerava uvesti metodologiju koja će pridonijeti učinkovitijem smanjenju postojećeg portfelja nekretnina, čime se postiže aktiviranje i bolje raspolaganje neiskorištenom imovinom.

Direktorica EBRD-a za Hrvatsku Victoria Zinchuk poručila je da se vesele suradnji s Unijom i Ministarstvom, a kako bi pomogli Hrvatskoj u provođenju ove važne reforme koja će doprinijeti jačanju njezinih institucionalnih kapaciteta i otključavanju potencijala nedovoljno iskorištene imovine u državnom vlasništvu.

"Optimizacija imovine u državnom vlasništvu može pomoći u privlačenju važnih investicija koje mogu potaknuti društveni i gospodarski razvoj zemlje", ustvrdila je Zinchuk.

Glavni direktor Glavne uprave Europske komisije za potporu strukturnim reformama Mario Nava izrazio je zadovoljstvo jer mogu podržati reformu nekretnina u državnom vlasništvu u Hrvatskoj.

"Učinkovitije upravljanje državnom imovinom važan je dio gospodarstva koji može značajno pridonijeti oporavku na razini Europske unije i ove države članice", rekao je Nava.

Izvor: Seebiz