U sklopu Ljubljanskog putničkog centra (željezničke i autobusne postaje) izrast će i veliki trgovačko-zabavni centar, poslovna zgrada i hotel.

Riječ je o projektu Emonika (gradit će se istovremeno, ali ta dva projekta nisu povezana), u kojem je investitor tvrtka Mendota Invest koja je u vlasništvu najveće mađarske bankarske grupacije OTP.

Iz tvrtke poručuju da su dobili pravomoćnu građevinsku dozvolu, a početak izgradnje Emonike najavljuju za ožujak. Mađari su projekt menadžere počeli zapošljavati prošle godine, a završetak projekta predviđen je 2026. godine.

Vrijednost investicije procjenjuje se na više od 350 milijuna eura, što je najveća investicija bankarske grupe u Sloveniji.

„Uvjeren sam da će projekt stvoriti dodanu vrijednost za grad i njegove stanovnike, a ujedno je i važan korak za slovensko tržište nekretnina, budući da u Sloveniji nikada nije bilo tako zahtjevnog i opsežnog poslovnog projekta nekretnina u glavnom gradu”, rekao je Sándor Csányi nakon dobivanja građevinske dozvole, predsjednik i glavni izvršni direktor OTP grupe.

Pál Forgács, direktor Mendota Investa, također je pozdravio ovu prekretnicu i rekao da će Emonika postati gospodarsko i društveno središte.

Najviša poslovna zgrada u Ljubljani

Imat će 187 stanova, s parkiralištima i podrumima. U sjevernom dijelu kompleksa bit će i 15.000 četvornih metara poslovnog prostora.

„Kapacitete ćemo nadopuniti visokom zgradom u južnom dijelu, koja će biti najviša poslovna zgrada u Ljubljani i uključivat će 20.000 četvornih metara dodatnog poslovnog prostora. Uz poslovnu zgradu bit će trgovački centar površine 21.500 četvornih metara s 80 trgovina. U kompleksu će se nalaziti i dva hotela – prvi s tri zvjezdice i više od 180 soba, a drugi s četiri plus zvjezdice i više od 200 hotelskih soba i apartmana”, poručuju iz Mendota Investa.

Hoteli će imati vlastiti restoran, salone, konferencijske dvorane, klub i sobe s privatnim terasama.

Tekst je napisao Aljoša Črnko, a objavljen je na Forbes Slovenija.