Regionalni centar za razvoj poduzetničkih kompetencija zemalja Jugoistočne Europe (SEECEL), napokon je krajem proteklog tjedna dobio i svoje stvarne obrise kada su u petak ministri, poduzetništva i obrta Gordan Maras i regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, svečano otvorili gradilište na zagrebačkoj Kajzerici. 

Novac iz Bruxellesa

Riječ je o prvom infrastrukturnom projektu u 2014. sufinanciranom sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova, a procijenjena vrijednost mu je gotovo 31 milijun eura. Poduzetnički centar SEECEL trebao bi biti završen i stavljen u funkciju najkasnije do 2016. godine. Kako je tom prilikom pojasnio ministar Maras, Zagreb i Hrvatska će kroz ovaj moderni centar dobiti kvalitetnu podršku za razvoj poduzetničkih kompetencija, ali i postati srce poduzetničkog učenja cijele ove regije. "Naša je želja da SEECEL u bududnosti ne bude samo regionalni centar izvrsnosti i učenja malog i srednjeg poduzetništva, ved središte poduzetničkog učenja cijele Europe", poručio je ministar Maras.

U Ministarstvu poduzetništva naglašavaju da je ovaj projekt tek početak korištenja sredstava EU fondova koji pružaju velike mogućnosti. U budućem kompleksu SEECEL-a naći će se centar za učenje i usavršavanje, centar stručnosti i izvrsnosti, uredske prostorije, smještajni kapaciteti za polaznike edukacija, dvorane za sastanke, garažna parkirna mjesta te inovacijski park. Ukupna površina centra je 15.410 kvadrata, a cijeli kompleks je objekt niske potrošnje energije s uključenim konceptom "zelene gradnje". Izvođač radova je tvrtka Zagrebgradnja, a ugovor o gradnji vrijedan je 154,6 milijuna kuna. SEECEL djeluje od srpnja 2009. uz podršku Europske komisije, Glavne uprave za industriju i poduzetništvo i Glavne uprave za proširenje. 

Zemlje regije

Krajnji korisnici projekta su zemlje članice SEECEL-a: Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Crna Gora, Srbija i Turska, koje su ujedno i korisnice programa fokusiranog na usklađivanje politika i praksi cjeloživotnog učenja o poduzetništvu s onima u Europskoj uniji. SEECEL-ove aktivnosti usmjerene su na osnaživanje uloge učenja za poduzetništvo u kontekstu gospodarstava temeljenih na znanju te na jačanje malih isrednjih poduzeća te podizanja njihove konkurentnosti. 

 

 

 

 

Izvor: Poslovni dnevnik