Za stavljanje u funkciju 100 državnih nekretnina u završenom savjetodavnom procesu Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) stiglo je 700 prijedloga, dosta zanimanja bilo je i za najam 20 državnih stanova u Zagrebu, a uskoro će se za najam ponuditi i dosta državnih stanova u Osijeku, istaknuo je danas predstojnik DUUDI-ja Mladen Pejnović.

Sudjelujući na okruglom stolu u organizaciji Akademije Zagrebačke burze na temu "Upravljanje državnom imovinom i utjecaj na tržište kapitala", Pejnović je kazao da se, unatoč brojnim problemima, upravljanje državnom imovinom ipak pomaklo s 'mrtve točke', jer se sada konačno zna s čime država raspolaže, što je sadržano i u ove godine objavljenom registru te imovine.

Kako bi potaknuli zanimanje investitora i javnosti za tu imovinu proveli su pozivni savjetodavni natječaj za revitalizaciju 100 državnih nekretnina (izgrađeno i neizgrađeno zemljište te objekti tipa vojarni, hoteli, vile i drugi) na što im je u roku za prijave, do 15. rujna, stiglo 700 prijedloga.

Neki od njih su vrlo 'zgodni' i zanimljivi, za neke lokacije i objekte ima i više različitih prijedloga, i iz Hrvatske i inozemstva, otkrio je Pejnović dodavši da ipak ima i nekretnina za koje nije stigao nijedan prijedlog.

Svi će se prijedlozi prvo analizirati i tek potom organizirati natječaji za najam, koncesiju ili neki drugi model za korištenje pojedine nekretnine.

Napominjući da se pristigli prijedlozi još obrađuju, Pejnović je kazao da im je cilj bio, osim stavljanja u funkciju tih nekretnina, i da se postigne da se stalno nešto državno prodaje pa bi tako do idućeg ljeta mogli imati prijedloge za oko 300 državnih nekretnina.

I za DUUDI-jev pilot projekt davanja u najam 20 državnih stanova u Zagrebu, koji je pokrenut ovog ljeta, kazao je da je 'ispao dobro' pa je tako, primjerice, stan na Britanskom trgu pogledalo više od 120 ljudi. Cilj je takvog najma, s početnom cijenom od 15 kuna po metaru četvornom, da se ti stanovi koriste, ostvaruje neki prihod za proračun, ali prije svega da država nema troška.

Pejnović je najavio i da će plan upravljanja imovinom u državnom vlasništvu za iduću godinu biti dovršen do kraja listopada, kada će i na Vladu, što je i termin koji je preporučila Europska komisija (EK) kojoj se taj plan također mora dostaviti.

Plan je u pripremi, a po riječima Pejnovića, podržali su i u njega ugrađuju sve primjedbe EK-a, a bit će sličan ovogodišnjem koji je Vlada donijela krajem travnja i dio je Strategije upravljanja i raspolaganja državnom imovinom za razdoblje od 2013. do 2017.

I u planu za iduću godinu trebaju biti definirani jasni ciljevi daljnje privatizacije i restrukturiranja trgovačkih društava u državnom vlasništvu, a kako je kazao Pejnović, tek će se za dvije-tri teme razgovarati da se izmjene u odnosu na ovu godinu, među kojima bi mogli biti promjene oko imenovanja, nadzora i nagrađivanja u upravama državnih tvrtki.

 

 

 

 

 

Izvor: poslovni .hr