U postcovid eri, koju karakterizira visoka razina neizvjesnosti i inflatornih kretanja, postavljaju se brojna pitanja. Svijet kakav poznajemo ide ka značajnoj transformaciji, poput ličinke koja se u kratkom vremenu pretvara u leptira. Nadolazeća metamorfoza, kao i ubrzana promjena regulative, vidljivi su svuda oko nas, iako ne možemo sagledati prave dimenzije nadolazećih promjena.

 

Na srpskom tržištu nekretnina svjedoci smo nekoliko transakcija u oblasti poslovnog prostora. Jedna transakcija preuzimanja cjelokupnog portfelja je pri kraju, jedan uredski portfelj podijeljen je na dva dijela, gdje je jedan dio "pronašao" novog vlasnika, a za drugi dio se trenutno pregovara. Također u trećem pothvatu, jedan udio u zajedničkom ulaganju koje drži poslovnu zgradu promijenio je vlasnika. Bilo je nekoliko transakcija u kojima su nekretnine kao uredski sadržaji "prešle iz ruke u ruke", poput Genexove kule i nekoliko manjih zgrada u samom Beogradu.

 

Sve ovo dobra je najava za panel posvećen razvoju uredskog prostora u regiji koji će se održati na ovogodišnjem REBEC-u u utorak, 20. lipnja s početkom u 14:30 sati u “Sava river stage / Rhodos conference room. “ u sklopu kongresnog bloka hotela Golden Tulip Zira. Moderator tribine je gosp. Srđan Vujičić, direktor Conza Properties, a potvrđeni govornici su: gđa. Ljubica Ralević, financijska direktorica SF1 grupe, gosp. Bojan Jevtić, Country Manager Savills/Coreside i gosp. Bojan Jevremović, direktor leasinga Ured za portfelj Confluence Property Managementa.

 

Ono što treba istaknuti

 

Trend je povratak poslovne zajednice u centar Beograda, ultimativno se inzistira na EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies), zakupci su sve zahtjevniji, developeri sve fleksibilniji u ponudi. Rad od kuće je sve rjeđi, a sve češće iz coworking prostora. Digitalizacija je na pragu velike svjetske transformacije, kao i neobično ubrzanog tempa razvoja umjetne inteligencije.

 

U Beogradu se lansiraju fleksibilni poslovni prostori kao proizvodi s kompletnom infrastrukturom koji se iznajmljuju na određeno vrijeme. Mobilne aplikacije pomažu smanjiti vrijeme odabira i konačnog dogovora. Sve će se transformirati, od znanosti do poslovanja i samog društva. Pozitivan utjecaj na ljudsku kreativnost i produktivnost bit će golem. Posjetite nas u hotelu Metropol ili online, putem WHOVA US Social Network tehnologije na www.rebec.rs. Vidimo se od 19. do 21. lipnja!

 

Tekst izradio: Aleksandar Opsenica, organizator REBEC-a