Od početka naredne godine usnulo tržište nekretnina dobiti će još jedan udarac, uvođenje PDV-a na zemljište, a što će izvjesno poskupiti stambene kvadrate te dodatno smanjiti ionako mali promet u tom sektoru.

Naime, Hrvatska je u pretpristupnim pregovorima s EU osigurala prijelazno razdoblje do 1. siječnja 2015. godine  tijekom kojeg se u našoj zemlji nije naplaćivao PDV na građevinsko zemljište. Prema dosadašnjoj regulativi građevinsko zemljište nije bilo obuhvaćeno PDV-om, nego se oporezivalo po stopi poreza na promet nekretninama od pet posto. Procjenjuje se da će novi način oporezivanja državnom proračunu donijeti prihod od PDV-a na građevinsko zemljište od 115 milijuna kuna.

 

Istodobno, proračuni jedinica lokalne samouprave bit će na gubitku za ukupno otprilike 70 milijuna kuna, jer se kod prodaje građevinskog zemljišta više neće naplaćivati porez na promet nekretninama. Zdenko Karakaš, direktor Udruge građevinara pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca očekuje da će novi način oporezivanja građevinskog zemljišta vjerojatno podići cijene stambenih četvornih metara. "Intenzitet rasta ovisit će o udjelu vrijednosti zemljišta u vrijednosti nekretnine. Građevinska zemljišta su različito vrijedna na drugačijim lokacijama, pa će se za jeftinija zemljišta u apsolutnom iznosu naplaćivati manje, a za skuplja više poreza", navodi Karakaš.

Prema procjenama Državnog zavoda za statistiku, u strukturi cijene novoga stana po četvornom metru, prosječni trošak građevinskog zemljišta predstavlja 20 posto ukupne cijene novoga stana dok troškovi gradnje i dobit izvođača imaju udjel od 63 posto, a svi ostali troškovi sudjeluju s oko 18 posto.

 

 

 

 

 

Izvor: Poslovni dnevnik