Bujajuća berlinska startup scena sve više traži "pametne" uredske prostore, pa nekretninske tvrtke počinju graditi objekte koji čak smanjuju broj bolovanja zaposlenika.

Kako piše Reuters, posljednjih godina njemački glavni grad postao je startup središte Europe, a rapidni rast kompanija poput internetskog trgovca odjećom Zalando ili servisa za naručivanje hrane Delivery Hero dodatno je potaknuo potražnju za uredskim prostorom. 

Kako bi privukli najbolje IT stručnjake za kojima vlada žestoka konkurencija, berlinski startupi sve više obraćaju pažnju na kvalitetu radnog prostora. Poslovnu priliku brzo su uvidjele projektantske i građevinske kompanije, ohrabrene i rastom cijena najma uredskog prostora na prosječnih 470 eura godišnje po četvornom metru.

"Poslovna zgrada je danas ono što je nekad bio službeni automobil. U mom svijetu, zaposlenici se više ne žele pokazivati u automobilu već pogledaju okolo i kažu 'Ovo bi bilo zgodno mjesto za rad'", ističe Martin Rodeck, izvršni direktor EDGE Technologies, projektantske tvrtke specijalizirane za "pametne zgrade". Radi se o podružnici nizozemske tvrtke OVG Real Estate koja će u središtu Berlina 2020. dovršiti kompleks Edge Grand Central površine 19.416 četvornih metara.

Drugi značajni kompleks, The Cube, gradi austrijska nekretninska kompanija CA Immo u neposrednoj blizini glavnog željezničkog kolodvora, a prve će stanare primiti krajem godine. Obje zgrade nakrcane su mrežom senzora koji sve prate, od pokreta, temperature i osvjetljenja do vlažnosti zraka i razine ugljičnog dioksida. Cijela mreža nalazi se "u oblaku".

Posebna pažnja usmjerena je na kvalitetu zraka u prostorijama kako bi se maksimalno spriječile zaraze i posljedično bolovanja zaposlenika. Štoviše, u The Cubeu nalazi se tehnologija pod nazivom "Mozak", a radi se o softveru temeljenom na umjetnoj inteligenciji koji analizira sve podatke koje dobiva i sukladno tome optimizira parametre u zgradi. Primjerice, ako "Mozak" primijeti da u jednom dijelu zgrade nema zaposlenika, ugasit će svjetlo i grijanje.

Isto tako će u sobu za sastanka upumpavati više zraka ako senzori očitaju da je puna ljudi. Zanimljivo je i da zaposlenici neće imati stalno radno mjesto već će im aplikacija na telefonu sugerirati koji je dio zgrade najpogodniji za radni zadatak koji moraju obaviti. Putem te aplikacije i ulazit će u zgradu, a ona će ih i navoditi "čitajući" njihov radni raspored. Martin Rodeck pak ističe kako će Edge Grand Central smanjiti uobičajene frustracije na poslu, poput pisača bez papira. Kao što i automobil upozorava da će uskoro ostati bez goriva, tako će pisači slati upozorenje računalnom sustavu zgrade da će uskoro ostati bez papira, a sustav pak šalje upozorenje osoblju za održavanje.

 

Pitanje efikasnosti


Gradnja takvih tehnoloških čuda nije samo pitanje prestiža, već i efikasnosti kompanije koja unajmi takve prostore. Studije pokazuju kako zaposlenici bolje rade u prostorima s dobrom kvalitetom zraka te niskom razinom buke i vlažnosti. Martin Rodeck ističe kako je u revizorskoj kući Deloitte drastično pao broj bolovanja nakon preseljenja u amsterdamski kompleks Edge 2015. godine dok je istovremeno porastao broj molbi za zaposlenje.

Iako je trend da zaposlenici nemaju stalno radnu poziciju u zgradi, istraživanje konzultantske kuće CCL i agencije za nekretnine Savills pokazuje kako polovica anketiranih do 34 godine i 60 posto starijih od 35 žele "svoj stol". "Mnogi zaposlenici se pitaju kako će organizirati dnevni ritam i gdje će staviti fotografiju djece", kaže Franz Kühmayer, analitičar think-tanka Zukunftsinstitut.

 

(Izvor: Poslovni dnevnik)