Mnogi se već godinama, a napose u posljednje vrijeme pitaju što će se dogoditi s tržištem nekretnina kada se Hrvatska napokon pridruži Europskoj uniji. Sada kada je do toga konačno došlo već je sasvim razvidno da se neće dogoditi - ništa, ali isto tako se neće ostvariti ni one crne kao ni ružičaste prognoze o kojima smo slušali godinama ranije.

Bitne promjene se ne očekuju! Eventualno će biti nekog efekta na obali, ali ništa značajno - kaže nam Ambroz Nikolić, vlasnik agencije ,,ACD Premier. Sada se poglavito treba pomiriti s činjenicom da neće doći do rapidnog rasta potražnje. Ona je svojevremeno bila najavljivana i priželjkivana.

U ovome trenutku svakako bi dobrodošla ne samo građevinskom sektoru u zemlji, nego i hrvatskom gospodarstvu u cjelini. Međutim, zaboravlja se da još od veljače 2009. svi građani Europske unije mogu pod istim uvjetima kao i hrvatski građani stjecati vlasništvo nad nekretninama u zemlji. Stoga, tko je nešto namjeravao kupiti, već je to učinio pa mogućnosti za osjetan porast potražnje više nema.

Ministar financija Slavko Linić tržište je pokušao reanimirati i s porezom na nekretnine. Međutim, očekivano, ta njegova, neki bi rekli i radikalna ideja, nije naišla na odobravanje javnosti, ali ni koalicijskog partnera. U Ministarstvu graditeljstva pripremaju se tri nova zakona: Zakon o gradnji, Zakon o prostornom uređenju i Zakon o građevinskoj inspekciji.

Namjera je da se poglavito pojednostavi, pojeftini i ubrza ishođenje građevinske dozvole. Tako, kad novi zakon stupi na snagu, za početak gradnje više neće trebati idejni projekt i lokacijska dozvola, nego samo jedan - glavni projekt s kojim će se onda ići u postupak njezinog ishođenja.

 

Izvor: oglas.hr