Hrvati osluškuju hoće li banke spustiti kamate na stambene kredite, što će donijeti najavljeni porez na nekretnine, što je s hipotekama, kako će se cijene nekretnina kretati nakon ulaska u Europsku uniju ... I to su samo neka od pitanja koja će i u idućim mjesecima određivati domaće tržište nekretnina.

Tržište će uvelike ovisiti o gospodarstvu, a ulazak u Europsku uniju može posebno donijeti optimizam i neki zamah priobalju.

Optimizam je, inače, jako važan u ovom poslu, jer ljudi danas ulaze u nekretninske transakcije samo ako moraju - kaže Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretnina Hrvatske gospodarske komore, te dodaje:  Što se tiče cijena, neke korekcije očekujemo, ali ne previše, i to samo za jedan dio nekretnina.

Dakle, nešto će pojeftiniti, ali one nekretnine koje su posebne i vrijede, uvijek će naći put do kupaca. Oživljavanje tržišta ovisit će o potezima Vlade, spremnosti banaka da investiraju u nove projekte, rejtingu, ali i o globalnom tržištu nekretnina i kapitala. Osim nekretnina koje se prodaju putem agencija, stranci su sve više zainteresirani za nekretnine pod ovrhom, odnosno nekretnine na bubnju.

Dok jedni ovrhom gube sve što su stjecali godinama, drugima je ovo prilika da prođu jeftino kupujući nekretnine ispod njihove tržišne cijene. Sve osobe mogu kupiti nekretninu na dražbi, osim što kupac ne može biti ovršenik, sudac ili druga osoba koja službeno sudjeluje u postupku prodaje, a ni osoba koja po zakonu ne može steći nekretninu koja je predmet ovrhe.

Dakle, sada čak i stranci, državljani Europske Unije, mogu biti kupci nekih nekretnina na dražbi. Upravo o cijelom postupku kupnje nekretnine pod ovrhom, ali i sam postupak, obrazložio nam je predsjednik Općinskog suda Željko Rogić.

 

Izvor: oglas.hr