Svaki prodavač nekretnina želi imati jasnu vidljivost izvedbe marketinških kampanja kako bi procijenio povrat ulaganja u smislu angažmana, prodaje i stvarnog prihoda.
Ne postoji niti jedan mjerni podatak koji definira učinkovitost bilo koje marketinške kampanje. Takozvane "metrike ispraznosti" poput dosega, dojmova i ljestvice mogu biti važni pokazatelji izgradnje svijesti o vašoj marki i baze klijenata za nekretnine. Ali sami po sebi nisu dovoljno pouzdani za mjerenje učinka vaših marketinških strategija.
Točni podaci i odabir ključnih pokazatelja uspješnosti (KPI) čine razliku u mjerenju utjecaja marketinške kampanje na poslovanje nekretninama. Pristup usmjeren na podatke može vam pomoći da pronađete prave strategije i metode kako biste privukli nove klijente i zadržali ih s vremenom.


Prikupljanje što više podataka nije dovoljno, trebate pronaći, analizirati i postupati prema najvažnijim mjernim podacima. Evo 7 KPI-ja za digitalni marketing nekretnina koje biste trebali mjeriti kako biste s vremenom maksimizirali uspjeh svojih marketinških kampanja.
1) Website traffic
Za bilo koji posao s nekretninama posjeti web lokaciji važan su korak, a velik broj posjetitelja prvi je pokazatelj uspjeha vaše strategije. Ali samo promet na web lokaciji, ako ne generira potencijalne kupce, neće dovesti do rasta vašeg poslovanja. U konačnici, vaši napori trebaju imati za cilj zadržavanje posjetitelja, poticanje ih da pređu u sljedeću fazu web mjesta, poticanje na pregledavanje vaših unosa i kontaktiranje s vama.
2) SEO izvedba
SEO pristup je imperativ za bilo koju uspješnu digitalnu kampanju. Mjerenje prometa pretraživanja omogućuje vam utvrđivanje koliko se često početna stranica i oglasi pojavljuju u rezultatima tražilice kada ih traže potencijalni kupci i prodavači kuća. Za vaš SEO uspjeh presudno je otkriti koje su ključne riječi s najboljom izvedbom ili bi mogle imati bolju izvedbu i zaslužuju daljnju optimizaciju. Određene ključne riječi mogu se koristiti i za praćenje konverzija.
3) Izvori prometa
Također je vrlo važno razumjeti koliko posjetitelja dolazi na vaše web mjesto s različitih kanala i s kojih uređaja i preglednika najviše koriste. Označavanje URL-ova pomoću UTM kodova omogućit će vam da pratite kako funkcioniraju vaše pojedinačne taktike i postoji li prilika za povećanje prometa. Analiza prometa po kanalima može vam dati uvid u to koji su kanali bitni za vaše poslovanje i omogućiti vam da prilagodite svoju prisutnost na mreži ciljanoj publici.
4) Konverzije
Konverzija je postala najvažniji dio digitalnog marketinga, posebno u marketingu nekretnina. Dobivanje podataka za kontakt posjetitelja vašeg web mjesta daje vam priliku da im šaljete redovite relevantne i vjerodostojne informacije i da ostanete na vrhu prodavača.
5) Izlazne stranice
Analizirajući vaše izlazne stranice, tj. Zadnju stranicu koju je posjetitelj pregledao prije napuštanja web stranice, pomaže vam razumjeti s koje stranice posjetitelji najčešće napuštaju web stranicu i jesu li slijedili put koji ste željeli da slijede tijekom navigacije vašom web stranicom. Ako stranica za potvrdu prijave ima najvišu stopu izlaza, vaša strategija ide dobro.
6) Stope konverzije odredišne ​​stranice
Ovaj vam pokazatelj pomaže pratiti koje su vaše pojedinačne odredišne ​​stranice najzanimljivije i najuspješnije u generiranju potencijalnih klijenata. Upotrijebite prosječnu stopu pretvorbe u industriji za usporedbu vlastitih odredišnih stranica, a zatim primijenite taktike od onih koji imaju veće rezultate do onih manje uspješnih
7) Cost per lead
Praćenje ovog KPI-ja spriječit će vas da prekomjerno trošite potencijalne kupce. Podijelom troškova marketinške kampanje s brojem potencijalnih kupaca koje je generirala kampanja daje vam uvid u stvarnu vrijednost vašeg potencijalnog kupca i u isplativost vaše marketinške strategije. Podjela cijene po potencijalnom kupcu prema kanalu i izvoru stjecanja pomaže vam da bolje razumijete koji će napori donijeti najbolji povrat od vašeg marketinškog ulaganja.

Iako postoji mnogo više mjerljivih podataka koji će vam dati uvid u to koliko dobro funkcioniraju vaše marketinške kampanje i gdje je prostor za poboljšanje, ovih 7 KPI-a trebalo bi vam pomoći da započnete graditi isplativu strategiju digitalnog marketinga. Oni su ključni za povećanje uspjeha vaših marketinških napora usklađenih s vašim glavnim ciljem - privlačenjem i zadržavanjem kupaca i prodavača kuća kao klijenata i rastom vašeg poslovanja. Budite ispred svojih konkurenata pomnim praćenjem ovih KPI-a.