Tijekom korekcije tržišta s kojom smo suočeni proteklih godina te informacijama o cijenama koje dolaze iz nerelevantnih izvora ili pak su izvor nerealnih želja, neki gotovo da su izgubili kompas pri formiranju cijena najma ili prodaje nekretnina. U centru Varaždina, primjerice, nerijetka je pojava vidjeti natpis iznajmljuje se.

No, dok su cijene poslovnih prostora na rubnim dijelovima grada donekle realne i prosječna cijena poslovnih prostora kreće se između 5 do 12 EUR/m2, pa se tako pristojan poslovni prostor može pronaći već od 200 EUR nadalje, u samom centru grada cijene najmova poslovnih prostora relativno su visoke i obično se kreću od 1.000 do 3.000 eura.

Naravno da se u obzir treba uzeti lokacija, veličina poslovnog prostora i uređenost te ostali faktori relevantni za formiranje cijene najma. Stoga većina poslovnih prostora u centru zjapi prazna, a veliki trgovački lanci na periferiji potpuno su marginalizirali važnost poslovnih prostora u središtu grada koje gotovo gubi funkciju.

Budući da kupci hrle u tzv. shopping centre, većina prodavača ili ostalih uslužnih djelatnosti također seli svoje djelatnosti na rubne dijelove grada ili pak nešto frekventnije ulice gdje su cijene najmova prihvatljive za današnje poslovne prilike. Stoga jedan od pametnijih poteza je formirati realnu cijenu nekretnine kod iznajmljivanja, čime se izbjegava da poslovni prostor ostaje prazan.

 

Izvor: limun.hr