Lučka uprava Ploče i Brodarski institut Zagreb predstavili su projekt izgradnje najveće poslovne megazone u regiji - dalmatinsko-hercegovačkog prekograničnog poslovnog parka BEPO Neretva koji bi točno na sjecištu dvaju važnih cestovnih koridora Jadransko-jonskog i Vc te u samome zaleđu luke Ploče potaknuo gospodarski i društveni preporod ovoga područja. U slučaju izgradnje ovoga projekta značaj bi bio višestruk, ponajprije za BiH, a napose općinu Ljubuški i regiju Hercegovinu. 

Naime, planira se izgradnja poslovnog parka na području postojeće uspostavljene poslovne zone na granici dviju država, Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine ukupne površine 2000 hektara na teritoriju općine Ljubuški u poslovnoj zoni Zvrići, te općine Kula Norinska poslovna zona Nova Sela i općine Pojezerje poslovna zona Pozla gora u Hrvatskoj. Sektor poduzetništva predviđa izgradnju kontejnerskog, željezničkog i cargo zračnog terminala, skladišnih prostora i logističkog centra, koji će novim tehnološkim tunelom s ugrađenim automatiziranim kolosijekom i trasama plinovoda i naftovoda, biti spojeni na lučku infrastrukturu u Pločama. 

Projekt je od iznimne važnosti za BiH, s obzirom na ulazak RH u EU i uspostavu Schengenskog režima koji je smetnja u robnoj razmjeni dviju država. Naime, realizacija ovakvog projekta omogućila bi negaciju loših učinaka granice budući da će se u sklopu poslovne zone uspostaviti jedinstveni granični režim koji će omogućavati brži promet roba i razmjenu rada.

 

Izvor: limun.hr