Najveći poduzetnički inkubator i akcelerator u Slavoniji - PIA Antunovac - svečano je u petak otvorio u Gospodarskoj zoni Antunovac načelnik te uspješne slavonske općine Davor Tubanjski, uz HPD "Lipa" iz Osijeka koji je nastupom uljepšao događaj.

Riječ je o objektu koji je sagrađen u samo godinu dana, vrijedan više od 21 milijun kuna, a u njega su već uselili prvi mali poduzetnici.

Načelniku Tubanjskom i Nataši Tramišak, direktorici RODA-ine agencije za razvoj gospodarstva koja je također, kao i Lag Vuka - Dunav, uselila u PIA-u, čestitali su župan Ivan Anušić, Tomislav Petrić, ravnatelj SAFU-a te izaslanica premijera Andreja Plenkovića Ana Mandac, pomoćnica ministra gospodarstva. Načelnik Tubanjski kazao je kako upravo uz Poduzetnički inkubator počinju radovi čiji je cilj proširenje Gospodarske zona Antunovac na još nekoliko hektara.

- Uredi u Poduzetničkom inkubatoru i akceleratoru su od 20 do 32 kvadrata, iznos najma nešto je niži nego drugdje, a mladi poduzetnici ovdje će dobiti sve što im je potrebno. Sve smo napravili da im olakšamo poslovanje. Javljaju nam se sve djelatnosti, tvrtke koje se bave građevinarstvom, geodezijom, iz IT sektora, na koje mi i ciljamo. To je budućnost gospodarstva, a nadamo se da će se njihov uspjeh odraziti i na naš proračun - kaže Tubanjski.

- Antunovački je Inkubator najveći na ovom području Hrvatske, na više od 3200 kvadrata. Kao takav zadovoljit će potrebe ne samo općine Antunovac, nego i ostatka Osječko-baranjske županije, pa i šireg područja. Već sada imamo stanare i očekujemo da će uskoro biti popunjen. Odavde će izlaziti ljudi koji će svojim idejama, strategijama i vizijama stvarati nove vrijednosti i nove tvrtke te zapošljavati nove ljude, a to je ključ, to je ono što Osječko-baranjska županija želi i što je cilj na kojem ćemo ustrajati. PIA unaprjeđuje sustav poduzetništva - kazao je Anušić.

Tramišak je naglasila kako je PIA financiran sredstvima EU-a s 93 posto nepovratnih kuna od ukupno 21,4 milijuna.

- Otvoren je poziv za urede i poslovne radne prostore, imamo i 3D printere, zajedničke prostore, tu smo i mi kao potporna institucija, jer je cilj ovakvog objekta i ideje biti potpora razvoju malog i srednjeg poduzetništva na širem području oko grada Osijeka i Osječko-baranjske županije - kazala je Tramišak.

Državna delegacija istaknula je kako su dali podršku ovom projektu potičući i RODA-u i Općinu Antunovac da ustraju u realizaciji, što će se sada višestruko isplatiti kroz razvoj i nove vrijednosti. D. Pejić

 

(izvor: glas-slavonije.hr, foto: Marko Mrkonjic)