Mercator prodaje više od 210 nekretnina, od kojih očekuje prihod veći od 200 milijuna eura, što je samo za nepunu četvrtinu manje od iznosa koji je Agrokor platio za 81-postotni udjel u slovenskom trgovačkom lancu, piše slovenski dnevni list Dnevnik.

 

Mercatorov nekretninski portfelj bit će jedna od ključnih poluga preko kojih će Agrokor otplatiti preuzimanje slovenske tvrtke, navodi Dnevnik.

 

Mercator samo u Sloveniji prodaje nekretnine vrijedne oko 110 milijuna eura, pri čemu se prosječna cijena tih poslovnih prostora oglašena na internetskim portalima kreće između 600 i 700 eura po četvornom metru, a cijena građevinskog zemljišta između 150 i 200 eura po četvornom metru.

 

Na Mercatorovim internetskim stranicama i portalima za nekretnine trenutno se može naći oko 170 različitih nekretnina koje se ponuđene na prodaju. Među njima prevladavaju manje trgovine živežnim namirnicama, poslovni kompleksi te građevinska zemljišta na kojima je slovenska kompanija planirala graditi trgovačke centre, a uprava pod vodstvom Tonija Balažiča je od tih planova odustala.

 

Koliku dobit Mercator očekuje od prodaju svojih ne-operativnih nekretnina, ne zna se, piše Dnevnik. Uzimajući u obzir prosječne stope amortizacije te godine gradnje, veliki dio tih nekretnina je već amortiziran pa bi se i prodajom po cijena nižim od oglašenih ostvarila visoka dobit.

 

Krajem prošle godine Grupa Mercator imala je ukupno u vlasništvu zemljišta vrijedna pola milijarde eura te zgrade vrijedne 990 milijuna eura, koje su posljednjih godina velikim dijelom amortizirane ili im je vrijednost umanjena.

 

Nabavna vrijednost svih nekretnina u vlasništvu Grupe Mercator iznosi 2,06 milijarde eura, a prije promjene računovodstvene politike bila je veća za gotovo 400 milijuna eura.

 

Prodaju nekretnina Mercator je ubrzao početkom ove godine, ali naredni mjeseci pokazat će koliko u uspješni u prodaji. U prvom polugodištu uspjeli su prodati imovinu vrijednu tek nešto više od dva milijuna eura, ali u to nije uključena u prodaja elitne poslovne zgrade u središtu Ljubljane u kojoj je dugogodišnje sjedište predstavništva Europskog parlamenta i Europske komisije u Sloveniji.

 

Dnevnik je ranije objavio da su zgradu nedavno kupile osobna asistentica europskog zastupnika Lojzea Peterlea Maja Lapornik Pelikan i njezina sestra, a prema dostupnim podacima cijena je u rasponu između 1,3 i 1,5 milijuna eura.

 

Dnevnik podsjeća da Mercator, uz brojne nekretnine u Sloveniji, na zahtjev hrvatskog regulatora tržišnog natjecanja prodaje 45 trgovina i trgovačkih centara u Hrvatskoj. Riječ je o trgovinama ukupne površine 91.400 četvornih metara. Procjenjuju da bi prema cijenama poslovnih prostora i pripadajućih zemljišta u Hrvatskoj prodajna cijena mogla dosegnuti oko 100 milijuna eura.

 

Za svih 210 nekretnina Mercator bi tako mogao utržiti više od 200 milijuna eura.

 

Mercatorova hrvatska podružnica ukupno ima u najmu imovinu vrijednu 65 milijuna eura, a vrijednost imovine u njenom izravnom vlasništvu iznosi 290 milijuna eura. No, u Mercatoru ne otkrivaju koliki prihod očekuju od prodaje nekretnina u Hrvatskoj.

 

"Vrijednost na tržištu nekretnina ovisi o ponudi i potražnji pa objavljivanje bilo kakvih informacija o vrijednosti imovine ne bi bilo u skladu s poslovnim interesima kompanije“, kratko su odgovorili. Nisu objasnili zašto su onda objavljene cijene nekretnina koje se prodaju Sloveniji.

 

Dio prihoda od prodaje nekretnina i ostale poslovne nepotrebne imovine Mercator će namijeniti za otplatu zajmova. Krajem lipnja financijske obveze Grupe Mercator iznosile su 1,05 milijardi eura, a nakon dokapitalizacije s konverzijom 200 milijuna eura zajmova u kapital neto financijski dug smanjit će se na 750 do 800 milijuna eura. To je samo četiri puta više od dobiti iz poslovanja prije amortizacije (EBITDA) koju bi prema internim dokumentima Agrokora, koje razotkrio Dnevnik, iduće godine trebao ostvariti Mercator.

 

Todoriću bi se puno više isplatilo kad bi sv prihod od prodaje Mercatorovih nekretnina usmjerio na otplatu Agrokorova duga, zaključuje slovenski list. Hrvatska kompanija, naime, u prosjeku plaća kamatnu stopu veću od deset posto, veću nego Mercator. Kad bi Mercator uspio prodati sve planirane nekretnine, samo zahvaljujući nižim kamatnim troškovima na godišnjoj razini uštedio bi šest do devet milijuna eura, a Agrokor više od 20 milijuna.

 

 

 

 

Izvor: Banka.hr