"Ovo je konkretni razvojni dokument, odnosno, studija koja daje ključne odgovore na pitanja što sa Istočnom obalom, što s Kopilicom i područjem oko nje, što s metroom i željeznicom, mostom Svetog Duje od Stinica do Kaštela, što s razvojem trajektne luke", kazao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara u izjavama za medije povodom današnjeg sastanka u Gradskoj upravi na temu izrade Master plana za revitalizaciju Istočne obale i Kopilice. Riječ je o studiji koju će financirati Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) kao podlogu za promjenu planske dokumentacije kojom će se otvoriti prostor za investicije i razvoj grada.

Uz gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu, njegovog zamjenika Nina Velu i savjetnika za razvoj grada i EU fondove današnjem sastanku u Banovini nazočili su predstavnik EBRD-a Henry Fletcher, James Mathews iz austrijske konzultantske tvrtke “IC consulenten“ te predstavnici Hrvatskih željeznica, Hrvatskih cesta, Lučke uprave i gradskih službi uključenih u ovaj projekt.

Visoki stupanj razumijevanja svih dionika, kako je kazao gradonačelnik Krstulović Opara, kazuje da smo na dobrom putu i da će Master plan kao podloga za izmjenu planske dokumentacije biti u narednim mjesecima ponuđen gradskim vijećnicima i javnosti na razmatranje. Master plan će, mišljenja je, dati odgovore za razvoj ne samo prometne infrastrukture nego i budućnosti i života cijeloga grada. Transformirat će i razvojne planove šire aglomeracije, a osnova je za pokretanje svega onoga što je razrađeno na sjednici Vlade RH održane u Splitu.

2018_09_27_Masterplan C.jpg„EBRD dugi niz godina financira razvojne projekte u Hrvatskoj. Imamo dobru suradnju s Gradom Splitom, drago mi je vidjet da je ovaj projekt ponovno oživljen i veselim se skorim rezultatima.“, poručio je Henry Fletcher predstavnik EBRD-a . 

„Okupili smo se kako bismo razgovarali o projektu koji nam je povjeren od strane EBRD-a, istražili smo mogućnosti i gospodarskog i infrastrukturnog razvoja za lokaciju u Gradskoj luci u središtu grada, kao i Kopilicu a danas smo imali jedan vrlo plodonosan sastanak na kojem smo čuli mišljenja različitih dionika i njihove stavove kao i sve ono što ih muči i zanima.“ rekao je James Mathews iz austrijske konzultantske tvrtke “IC consulenten“.