No, za jedan takav visokokvalitetan objekt, renoviranu kamenu vilu od 170 ‘kvadrata’ smještenu iza katedrale, dubrovačka agencija za nekretnine Libertas Inženjering uspješno je pronašla kupca. Kako za DuList kaže vlasnik agencije Goran Pikunić, upita za luksuzne nekretnine ne manjka, tim više što se njihova ponuda polako povećava. Tržište nekretnina je, kako naglašava, ‘još uvijek živo’.

-Trenutno potražujemo luksuzne nekretnine jer imamo dosta upita stranih kupaca, pogotovo za nekretnine u Gradu i u njegovoj blizini, kao i kuće ili parcele uz more. Nedavno smo čak objavili oglas da potražujemo hotel u Dubrovniku. Naši klijenti u ovom trenutku žele kupiti dobru i kvalitetnu nekretninu, ali po realnoj cijeni – rekao je Pikunić.

Koronavirus je očito utjecao na cijene na tržištu nekretnina. Regulirao je cijene pa su sada, kako kaže, realne.

- Cijene nekretnina u Hrvatskoj su dugo vremena prije koronavirusa bile nerealne, i išlo se u jednom smjeru koji je bio neodrživ – navodi Pikunić.

Rekao je kako su za to, među ostalim, bili ‘krivi’ agenti za nekretnine i njihove loše procjene.

- Agenti bi davali veću procjenu nekretnine, više nego što vrijedi, samo kako bi imali tu nekretninu u ponudi. U nedostatku dobrih nekretnina, došlo je do – precjenjivanja. Cijene su se prenapuhavale, stvorio se ‘balon’ koji je postao neodrživ i u tom trenutku se dogodila kriza. Prije se ne bi ništa prodavalo dulje vrijeme zbog nerealnih cijena. Nitko nije očekivao koronavirus, ali smo očekivali novo povećanje cijena i da onda jedno godinu dana tržište stagnira po tom pitanju – reći će Pikunić.

Ponavlja kako njegova agencija ima brojne upite za vile vrijedne više milijuna eura, no problem je što takvih dobrih i kvalitetnih nekretnina – nema.

- Dubrovnik se brendirao kao luksuzni grad, ali takvih, luksuznih nekretnina zapravo nema. Rijetki su investitori koji se uopće žele baviti takvim nekretninama. Smatram da ako želimo imati bolje goste, moramo imati kvalitetnije nekretnine. Nadam se da će nakon koronavirusa više investitora krenuti u smjeru trenda izgradnje luksuznijih objekata – ističe Pikunić.

Tržište nekretnina, ali i turizam priprema se za veliki ‘restart’ i nova pravila.

Kao što je već poznato, većina investitora se u posljednjih nekoliko godina okrenula izgradnji stambenih zgrada. Pikunić ističe kako po pitanju novogradnje, odnosno novih stanova u Dubrovniku, trenutno nema velike ponude. No, s obzirom na cjelokupnu situaciju koja utječe na tržište, investitori su se malo zaustavili i ‘povukli ručnu’.

- Nema velikog broja stanova u novogradnji. I to je utjecalo da cijene ne padnu više nego što su bila očekivanja da će pasti. Prije ove krize i dolaska COVID-a, dobar dio stanova u novogradnjama koje su bile u planu i koje su već bile pokrenute, bio je već prodan. Nije se dogodio efekt koji je bio prisutan u prošloj krizi 2008. godine kada se na tržištu nalazio veliki broj neprodanih stanova. To se tada primjerice posebno odrazilo u Zagrebu, gdje je bio ogroman broj neprodanih stanova te su zbog toga cijene jako pale – rekao je Pikunić.


Na dubrovačkom postoji nekolicina gradilišta koje koronavirus nije zaustavio i na kojima bi trebale ‘niknuti’ ili već jesu ‘niknule’ nove zgrade. Jedan od takvih primjera je i stambeno-poslovna zgrada na Montovjerni čiji su se temelji počeli kopati u listopadu ove godine. Investitor je vlasnik tvrtke ‘Primorje gradnja’ Mario Konjuh. Spomenut ćemo kako i dalje čeka dozvolu za dva nova objekta na Mihajlu. Inače, prije afere ‘Okrajak’ koja se vezala uz ovu novogradnju, u planu su bile ne dvije, već tri stambene zgrade. Ostajemo na području Lapada, točnije u blizini hotela Park, na kojem niče još jedan stambeni kompleks, a u čiju je izgradnju uključeno više investitora. Prema nekim informacijama stanovi se prodavaju u smanjenom iznosu od 4100 eura po metru kvadratnom, a prije ove krize stanovi na dobroj poziciji navodno su dosezali cijenu i do 4400 eura po ‘kvadratu’. Nadalje, DuList je pisao o deset objekata s gotovo trideset stanova koji ‘niču’ na Hladnici, a gradi ih deset investitora, mahom profesora sa Sveučilištu u Dubrovniku. Zanimljivo je kako su se pojavili oglasi na web stranicama dubrovačkih agencija za nekretnine o prodaji tih pojedinih stanova.

Kad ‘bacimo pogled’ na Gornji Kono, već neko vrijeme stoji dizalica iznad već iskopanih temelja. Planirani završetak izgradnje zgrade na depozitu je sredinom 2021. godine. Na atraktivnoj lokaciji na Pločama poviše Turističke i ugostiteljske škole skoro godinu i pol dana traje izgradnja dvaju stambena objekta, a svaki ima po osam stanova. Investitor je tvrtka Aliquanta d.o.o u vlasništvu Petra Čučuka. To su samo neki od primjera novogradnje čiji su se stambeni objekt uvelike prodali. Postoji još dosta projekata koji su u planovima i daleko u postupku s ishođenjem dozvole. Inače, u Rožatu se stanovi prodaju po nižim cijenama, a koje se kreću oko 2500 tisuća eura po ‘kvadratu’.

Očekuje kako će cijene nekretnina pasti, i to u idućoj godini.

- S vremenom će se i cijene morati korigirati, u kojem vremenu, teško mi je reći, ali kroz pola godine, sigurno hoće. Vrjednijim će nekretninama vrijednost sporije i manje padati nego onim niže rangiranim. Cijena stana u Mokošici je iznosila prije krize čak od 2500 do 2800 eura za kvadrat, a sada je očekivanje da će biti oko 1800 do 2000 eura po metru kvadratnom. Stanovi u Lapadu su uvijek traženi. Prema mojoj procjeni, tu će cijena pasti i umjesto dosadašnjih 4 tisuće eura, bit će 3200 eura. Cijene stanova u povijesnoj jezgri pasti će za 15-ak posto. Prije se zapravo nije moglo naći stan u Gradu za prodaju, a sad ih ima u ponudi što je razlika od prijašnjih godina. Događa se da zapravo imamo ponudu – zaključuje Pikunić.

Vlasnici objekata za iznajmljivanje malo pomalo izlaze iz ‘rentijerskog’ biznisa jer ‘osjećaju kako će se trendovi promijeniti’, kaže Pikunić. Odlučili su svoj novac investirati u nešto novo jer će trebati proći nekoliko godina da se to tržište oporavi.

- Bit će potrebno više truda i rada, a apartmani će se iznajmljivati po manjim cijenama. Uz to, uvest će se novi porezi za iznajmljivanje. Naši su iznajmljivači prije plaćali jako niske paušale. Sigurno će se uvesti neki novi porez jer država treba od nečega živjeti. Zbog svega toga i još nekih izdataka te obveza, profit će se biti dosta manji nego što je bio dosad što će dovesti do manjeg broja apartmana – rekao je Pikunić. Smatra kako će prodaja apartmana krenuti u idućoj godini. Iako se može primijetiti kako su neki iznajmljivači odlučili prodati svoje objekte koji su im dosad donosili veliku ‘laku’ zaradu.

Izvor: seebiz.hr