Iako je Hrvatska tek početkom ovog tjedna službeno postala dio Europske unije, državljani zemalja članica još od 2009., kada je potpisan Sporazum o pridruživanju, mogu nesmetano, po istim uvjetima kao i hrvatski državljani, kupovati nekretnine u Hrvatskoj i obratno - hrvatski državljani već nekoliko godina mogu nesmetano kupovati nekretnine u zemljama članicama EU.

Međutim, činjenica je da je u trenutku potpisivanja Sporazuma o pridruživanju nastupila globalna kriza, koja je zamrznula sve aktivnostima inozemnom i domaćem tržištu nekretnina pa je teško očekivati trenutačne značajne promjene nabolje.

Dio Europe izlazi iz krize. Ipak, neke europske zemlje izlaze iz krize, a euforija koja je zavladala ulaskom Hrvatske u EU mogla bi ponovno potaknuti strane državljane na kupnju nekretnina u Hrvatskoj.

Uzmemo li za primjer podatak Dubravka Ranilovića, predsjednika Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK, iznesen na Filipovićevoj konferenciji o hrvatskom tržištu nekretnina, više od 40.000 stranaca vlasnici su barem jedne nekretnine u Hrvatskoj. Dakle, interesa je bilo kada je bilo i financijskih mogućnosti.

Većina tih kupoprodaja, naime, realizirana je prije krize, a u posljednjih se nekoliko godina bilježi sve manje transakcija. Potvrđuje nam to i Jasminka Biliškov, vlasnica agencije Biliškov nekretnine, koja ističe da taj iznimno mali broj kupaca, državljana zemalja članica EU, zanima isključivo jadranska obala, točnije Dubrovnik, Split,Trogir, Zadar, Istra.

 

Izvor: realestatecroatia.com