Ugovor o projektu energetske obnove zgrade potpisali su ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš i  ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

Hajdaš Dončić je rekao da je 'Kockica' prva javna zgrada koja će se na taj način obnavljati, pri čemu će se promijeniti sve njene staklene stijene, bit će ugrađene dizalice topline, no vizualni identitet zgrade će ostati isti. Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja kazala je kako se na projektu Kockica, zgrade koja je sagrađena između 1963. i 1968. i zaštićeni je spomenik kulture, vidi što znači energetska obnova i kako je vezana uz javne zgrade.

- Država, odnosno resorno ministrstvo ne mora osigurati niti jednu kunu iz proračuna, jer je energetska obnova osmišljena na način da se ono što obnovitelj napravi plaća iz uštede energenata, znači ona je samoodrživa - istaknula je ministrica.

Bitnim je izdvojila što će se za vrijeme cijelog projekta u 'Kockici' raditi, odnosno nema preseljenja zaposlenika, kao što je moguće kada se obnavlja obiteljska kuća. Kada je riječ o javnim zgradama, nema preseljenja, istaknula je Mrak Taritaš, dodavši da je riječ o zahtjevnom projektu, na 10 tisuća četvornih metara neto površine.

Obnova će smanjiti troškove vode, toplinske i električne energije za više od 50 posto. Do iduće godine planira se obnoviti 200 zgrada javnog sektora, među kojima su škole i vrtići. Hrvatska se na takvu obnovu obvezala kao članica Europske unije.

 

 

 

 

 

Izvor: liderpress.hr