"Uredska zgrada" previše je prozaičan opis za Rafineriju u Dominu, remek-djelo od 15 katova, površine 460.000 četvornih metara.

Arhitekt Vishaan Chakrabarti iz tvrtke Practice for Architecture and Urbanism zamislio je prostor kao staklenu kutiju unutar stare strukture zgrade.

Staklo je postavljeno na vanjskim zidovima, s džunglom drveća i biljaka dizajnerske tvrtke Field Operations. Iza stakla nalazi se 548 prozora nalik crkvenima, kroz koje se pruža pogled na Manhattan i Brooklyn, East River i vlakove koji vijugaju preko mosta Williamsburg.

Porculanski blizanci od 168 i 137 metara

Penthouse sa staklenom kupolom nazvan Skylight nalazi se na vrhu preuređene strukture i nudi prostor za okupljanje budućim stanarima. Replika izvornog natpisa Domino Sugar pričvršćena na vanjski zid stoji kao uspomena na prošlost. Tu su i dva porculanska "blizanca", projekt američkog studija Selldorf Architects, koji su ostvarili suradnju s Two Trees Managementom i Executive Architects.

Zgrade su usidrene na najjužnijoj točki javnog parka neposredno uz trg Domino. Tornjevi idu u visinu od 168 i 137 metara, sastoje se od 65.000 četvornih metara stambenog prostora, uključujući zajedničke unutarnje i vanjske sadržaje kao što su terase, boravci, fitness, wellness centar i bazeni. Uzdižući se povrh zajedničkog podija od sedam katova s prodajnim prostorima u prizemlju, neboderi su presvučeni preljevnim, biserno porculanskim pločicama koje će reflektirati nebo, stvarajući neprestano promjenjivi animirani učinak na fasadi.

 

 

Izvor: Index.hr