Uređenje uredskih prostora i korporativnih interijera pomoći će tvrtkama u smanjenju utjecaja na okoliš, uštedi novca, povećanju produktivnosti, ali i "ozeleniti" imidž Vaše tvrtke pred partnerima i mušterijama. Donosimo nekoliko jednostavnih savjeta o tome na koje aktivnosti treba staviti fokus prije, za vrijeme i poslije preuređenja vašeg poslovnog prostora.

Važnost prirodnog svjetla često je zanemarena komponentna prilikom projektiranja uredskih prostora, no što veća izloženost dnevnom svjetlu trebala bi biti imperativ prilikom planiranja i dizajniranja radnog prostora. Ukoliko Vam je prostor podijeljen u nekoliko manjih prostorija, a statika zgrade to dopušta, predlažemo stvaranje otvorenog prostora i uklanjanje unutarnjih zidova. Novi prostor može biti ograđen ostakljenim zidovima koji i dalje otvaraju mogućnost privatnih uredskih prostorija, ali ipak dopuštaju puno veći prodor dnevnog svjetla u zgradu. Sva rasvjetna tijela u uredskim prostorijama trebala bi biti energetski učinkovita. Preporučamo korištenje LED žarulja koje iako su skuplje od niskoenergetskih žarulja traju puno dulje, štede ogromne količine energije i ne sadrže štetne tvari kao što je živa te su stoga jedno od najprihvatljivijih rješenja za okoliš i zdravlje.

Poboljšanje energetske učinkovitosti povećanjem izolacije jedan je od najučinkovitijih i najprihvatljivijih načina smanjenja potrošnje energije bez gubitka na udobnosti boravka u uredu. Dokazano je kako je u većini slučajeva tek oko 60% ureda stalno zauzeto te stoga preporučamo instaliranje individualnih termostata kako bi se izbjeglo nepotrebno zagrijavanja ili hlađenje praznih i nekorištenih dijelova zgrade. Postavljanje jednostavnih senzora pokreta ili programiranih vremenskih sklopki također će pridonijeti smanjenju potrošnje energije. Osim toga, instalacija uređaja ili kontrolnih sustava koji smanjuju potrošnju energije u područjima ili kod uređaja koji se ne koriste također će pomoći smanjiti nepotrebnu potrošnju energije.

Zeleni namještaj vrlo je bitna komponenta za sve tvrtke koje žele smanjiti svoj utjecaj na okoliš. Ekološki prihvatljivi namještaj napravljen je iz recikliranih, oporabljenih ili održivo proizvedenih materijala. Prilikom biranja namještaja birajte trajni, masivni namještaj iz lokalne sirovine te u svakom slučaju zatražite adekvatne certifikate koji dokazuju da gotovi proizvod ima mali ugljični otisak. Iako je takvih proizvođača još vrlo malo na hrvatskom tržištu, njihova brojka trebala bi postepeno rasti te će se povećanjem interesa za ovakvim proizvodima povećati i njihova tržišna zastupljenost. 

Na slavinama instalirajte perlatore i druge sustave uštede vode kao što su slavine koje rade na pritisak senzore jer su upravo ovakve slavine najbolji način uštede vode obzirom da se automatski zaustavljaju. Neki elementi omogućuju čak i podešavanje mlaza vode te tako povećavaju mogućnost uštede. Toaleti sa malom potrošnjom vode te pisoari koji rade bez ispiranja pametno su i ekonomično rješenje koje će pomoći smanjiti vode. Ukoliko ste u mogućnosti instalirajte i sustav hvatanja kišnice te nju koristite kao tehničku vodu u vašem poslovnom objektu. 

Ventilacija je ključna za zadovoljstvo i produktivnost u uredu. Ukoliko ste u mogućnosti planirajte dizajn novog ureda na način da svaki radnik ima pristup svježem zraku. Za bojanje zidova preporučamo korištenje boja sa niskom razinom isparavanja te podnih obloga i tepiha koji nisu tretirani toksičnim kemikalijama. Sobne biljke djeluju kao odlični filteri zraka budući da upijaju sve zagađivače, uključujući i zračenja računalne opreme, te opskrbljuju ured kisikom. Osigurajte da se svi prozori mogu barem malo otvoriti i na taj način korisnici ureda mogu prozračiti ured kada je to potrebno.

Naravno, nakon uređenja ureda treba se adekvatno riješiti i nastalog otpada. Ukoliko ste u mogućnosti donirajte neželjeni namještaj i još uvijek upotrebljivu opremu u dobrotvorne svrhe, dok se za preostali građevinski otpad pobrinite da bude adekvatno zbrinut. 

Bitna komponenta u održivom planiranju ureda te konačnici zdravlja radnika je i način dolaska na posao. Potaknite vaše zaposlenike na dolazak na posao biciklom ili javnim prijevozom, a ukoliko ste u mogućnosti napravite parking za bicikle te osigurajte barem jednu zajedničku kutiju s alatom za brze popravke. 

Nakon provedenog preuređenja i ozelenjivanja poslovnog prostora u vrlo kratkom roku ćete se uvjeriti kako je ugodnije, produktivnije i jeftinije raditi u "zelenom" poslovnom prostoru.

 

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / ENERGO MEDIA SERVIS