1. Razmislite što želite staviti u sef (s obzirom na vrijednost i obujam)?

dragocjenosti poput novca, nakita, štedne knjižice, dionice itd. često su nezamjenjive i zahtijevaju pohranu u  sigurni sef (certificirani), kao i osiguranje kod osiguravajuće kuće. Napominjemo  da  osiguravajuće  kuće  uvjetuju klasu sigurnosti sefa i vrstu certifikata , a što ovisi o visini osiguranja.
Wertheim sefovi posjeduju euro certifikate (više u poglavlju o certifikatima), a dostupni su od klase EN1 (najniža) do klase EN6 (najviša - veći sefovi za banke, štedionice, novčarske institucije…) za vrijednosti poput kućne dokumentacije, oružja, rezervnih ključeva  i sl. dostupni su jeftiniji modeli (bez certifikata) i zanemarivo slabije kvalitete     (modeli sefova su navedeni u grupi malih kućnih i uredskih sefova - za ove modele neće biti moguće osiguranje  vrijednosti kod osiguravajućih kuća) za vrijednosti koje se privremeno pohranjuju u hotelskim sobama – u ponudi   su specijalni hotelski sefovi (modeli ZHT), uključujući sefove za laptope ( modeli ZLT,  malo su većih dimenzija) i ostali modeli (npr. ZAT). 

2. Odabir mjesta za smještaj sefa.

Odaberite mjesto za sef koje je ponajprije skriveno od pogleda. Vodite brigu o uvjetima u okolišu, kao što su temperatura, vlažnost i nosivosti. Ako instalirate sef  u namještaj, pobrinite se da je dovoljna nosivost police  i da se sef može profesionalno sidriti kroz stražnju stranu u  zid. Standardno sidrenje se izvodi u pod, uz dodatnu mogućnost sidrenja u zid. Preporuča se sidrenje sefa  težine do 1000 kg , a potreban materijal se isporučuje sa sefom.

Ukoliko namjeravate sef ugraditi u zid možete odabrati specijalnu izvedbu sefa za tu namjenu, s time da se svaki samostojeći sef može ugraditi u zid . Vodite računa o debljini zida u koji namjeravate ugraditi sef. 

3. Veličina sefa 

Prilikom odabira sefa vodite računa da se Vaš željeni prostor za pohranu može u budućnosti  povećati .  Na stranicama modela sefova , uz svaki model nalazi se shematski  prikaz unutrašnjosti sefa i mogući raspored polica (s time da su police podesive po visini)

4. Dostava i ugradnja sefa

Ovisno o veličini sefa koji nabavljate, provjerite sljedeće:

Da li je potrebno osigurati parkirno mjesto, unos sefa u prizemlje ili na kat, da li postoji lift (nosivost lifta) ili je neophodan unos sefa po stepenicama, širinu i visinu otvora vrata kroz koja se unosi sef, nosivost poda za poziciju smještaja sefa i mogućnost pravilnog sidrenja (podne instalacije, podno grijanje i sl.)

Izvor: www.piljek.hr