Stanodavci s prijetnjom insolventnosti?
Umjesto da posjeduje imovinu, IWG daje dugoročni najam zgrada, a zatim ih daje u podzakup na kraći rok. Kao i mnogi drugi u industriji - poput rastrojenog suparnika WeWork - i on posluje putem niza manjih podružnica koje iznajmljuju lokacije i u konačnici su odgovorne za najmove za razliku od matične tvrtke IWG. To znači da kad su teška vremena, IWG može ove podružnice staviti u upravu kako bi razriješio svoje obveze najma, a stanodavce često ostavljao praznih ruku. Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci, IWG je pokrenuo stečaj za "poglavlje 11" za neke od njegovih podružnica u SAD-u - postupak koji mu omogućuje da restrukturira svoj dug i imovinu, a da pritom ostane otvoren.

Regus plc najveća je podružnica i pruža jamstva za najam za oko 15 posto globalne mreže IWG-a. Grupa kaže da "kako se posao proširio posljednjih godina kako bi udovoljio povećanoj globalnoj potražnji za distribuiranim radom, tako se povećava i vrijednost garancija." Iako IWG nije komentirao koliko bi uštedio podnošenjem zahtjeva za insolventnost za Regus, prema The Timesu, potez bi IWG oduzeo za 790 milijuna funti najma, raspoređenih na 500 nekretnina.

Kako drugi val Covid-19 proširuje procvat rada od kuće, IWG se vraća uspostavljenoj knjizi pjesama kako bi ublažio pritisak - još 2010. godine grupa je upozorila stanodavce da će dijelove svog poslovanja staviti u upravu ako ne prihvate smanjenja najma . Nakon pada dot-coma 2003. godine, zatražio je i zaštitu poglavlja 11 za cjelokupno američko poslovanje Regusa i pregovarao o ugovorima o najmu.

IWG kaže da je pribjegla mjerama nesolventnosti jer je "pandemija Covid-19 događaj crnog labuda i ozbiljno je utjecala na naše poslovanje i stvorila nam nepredviđene izazove."

U vrijeme svojih polugodišnjih rezultata u kolovozu, grupa je upozorila na "značajnu volatilnost i poremećaj poslovanja" koja utječe i na ostatak godine, a potencijalno i na 2021. godinu. Ali je također dao siguran glas za budućnost suradnje. Nakon što je u svibnju prikupio 320 milijuna funti putem ponude za plasman i maloprodaju, IWG je rekao da se želi organski proširiti, pokupiti imovinu u nevolji i potražiti druge mogućnosti spajanja i preuzimanja. Također je ustvrdio da će njegov portfelj odgovarati preusmjeravanju s gradskih središta prema satelitskim uredima u prigradskim naseljima. No podnošenje zahtjeva za insolventnost za Regus sugerira da se suočava s bliskijim borbama.

Odražavajući previranja koja je nanio Covid-19, dionice IWG-a do sada su u padu oko 70 posto ove godine. "Smrt ureda" možda je pretjerana i IWG je tijekom ove krize ostao uvjeren u pokretače strukturnog rasta za fleksibilan rad. Neki igrači privatnog kapitala također su sigurni da će se potražnja za uredskim prostorom vratiti - američki div KKR nedavno je preuzeo 5,35 posto udjela u tvrtki Great Portland Estates (GPOR). No, s obzirom na to da pandemija još uvijek nije pod kontrolom i sada se suočava s ekonomskim padom, IWG će vjerojatno biti dug put do oporavka. Njegovi najnoviji manevri također bi mogli stvoriti puno loše vjere kod stanodavaca.