Naime, prema posljednjim podacima DZS-a građevinski radovi su u studenom prošle godine bili niži za 5,9% u odnosu na isti mjesec 2013. (izvorni indeksi) dok su prema kalendarski prilagođenim indeksima niži za 5,8%. Pri tome je padu na godišnjoj razini pridonio isključivo niži broj odrađenih sati radnika na gradilištima ostalih građevina (-10,5%) dok je njihov broj na gradnji zgrada viši za 0,8%. U odnosu na listopad obujam građevinskih radova je niži za 9,1%.

Tako se nastavilo višemjesečno razdoblje negativnih stopa rasta obujma građevinskih radova koje traje (izuzev veljače i prosinca 2013. kada su zabilježene pozitivne stope odnosno rast od 5% i 2,2%) od travnja 2009. Promatrano kumulativno u razdoblju od siječnja do studenog 2014. u odnosu na isto razdoblje godine ranije ukupan indeks obujma građevinskih radova bilježi pad od 7% podržan padom izgradnje zgrada (-1,8%) te ostalih građevina (-10,7%) pri čemu je prema strukturi odrađenih sati na gradilištima 43,8% odrađeno na zgradama dok je 56,2% odrađeno na ostalim građevinama.

“Snažnije stope pada obujma građevinskih radova možemo i dalje očekivati u segmentu izgradnje ostalih građevina s obzirom da je u prvih jedanaest mjeseci prošle godine broj izdanih njihovih odobrenja zabilježio godišnji pad od 20,8%. S druge strane blagim pozitivnim stopama broju odrađenih sati na izgradnji zgrada pridonositi će rast broja izdanih odobrenja za gradnju zgrada od 6% godišnje”, objavili su RBA analitičari.

 

 

 

 

 

Izvor: Poslovni puls