Prema prognozama tvrtke Colliers Hrvatska, na hrvatskom tržištu poslovnih nekretnina u ovoj godini očekuje se oživljavanje, a najaktivniji segment bit će tržište trgovačkih i poslovnih prostora osobito u turističkom sektoru. Najveći projekti koji bi trebali biti dovršeni ove su godine Poslovni centar Adris u Zagrebu i trgovački centar u Puli

 

Potaknuto gospodarskim oporavkom i niskim kamatnim stopama diljem eurozone, hrvatsko tržište nekretnina obilježilo je nekoliko značajnih investicija u tržište nekretnina 2015. godine. Dok trgovački i poslovni sektor karakterizira pritisak na cijene zakupa, industrijsko je tržište, unatoč tome što pripada najnerazvijenijem sektoru, doživjelo povećanje aktivnosti, ističe se u najnovijem izvješću Colliersa.

 

'Hrvatsko tržište nekretnina očekuje nekoliko transakcija i bitnih razvojnih promjena i projekata u 2016., što potiče bolja gospodarska klima, mogućnosti ostvarivanja prinosa i veće zanimanje investitora. Kao najaktivnije segmente ove godine vidimo tržište trgovačkih i poslovnih prostora te posebno hotelski i ugostiteljski sektor', navela je Vedrana Likan, direktorica Colliersa za Hrvatsku.

 

Tržište zagrebačkih poslovnih prostora ove bi godine trebalo postati bogatije za oko 26.000 m2, među kojima treba istaknuti i Poslovni Centar Adris - prvu poslovnu zgradu na hrvatskom tržištu s međunarodnim LEED certifikatom za zelenu gradnju. 

 

Na tržištu trgovačkih prostora očekuje se nekoliko zanimljivih projekata – trgovački centar od oko 14.000 m2 u dubrovačkoj luci Gruž, čak 30,000 m2 u Puli, kao i manjim gradovima poput Imotskog i Samobora. 

 

Za razliku od ranijih godina u kojima su cijene zakupa u trgovačkim centrima bile na silaznoj putanji, ove godine u Colliersu očekuju pritisak na rast cijene zakupa kao rezultat pozitivnog trenda u rastu potrošnje, turizmu i gospodarstvu općenito.

 

Na industrijskom tržištu mogao bi se nastaviti trend gradnje projekata po mjeri kao kvalitetnijeg rješenja, a očekuje se i daljnji pad stope slobodnih prostora koja bi mogla potaknuti razvoj novih projekata. 

 

Prošlu je godina pojačana aktivnost u ovom segmentu obilježila zagrebačku županiju (distribucijski i logistički centri RALU, Zagrebačke Pivovare, Kauflanda i Lagermaxa), a uz nju su značajnije industrijske zone Kukuljanovo kraj Rijeke i Dugopolje kraj Splita.

 

U hotelskom segmentu očekuju se nove aktivnosti u modernizaciji postojećih kapaciteta (brownfield investicije), kao i ulazak novih međunarodnih hotelskih lanaca na tržište. Upravo ovaj sektor investitorima je najatraktivniji zbog kontinuiranog rasta u turizmu, broja noćenja i dolazaka gostiju, kao i privatizacije državnih poduzeća.

 

Izuzetno je atraktivan i sektor luksuznih odmarališta (resorta), vila i kuća za odmor u kojem se u strukturi kupaca najviše ističu Slovenci, zatim Šveđani, Slovaci i Britanci, a očekuje i lagani rast cijena. Najtraženije su manje vile vrijednosti do 500.000 eura, iako ponuda još uvijek ne odgovora na potražnju i velik razvojni potencijal leži u nedostatku manjih vila na prodaju te većih luksuznih (high-end) vila za zakup.

 

Na investicijskom tržištu najviše je zanimanja za trgovačke prostore u kojem je nekoliko planiranih transakcija za 2016. što bi je moglo učiniti rekordnom godinom po obujmu investicijske prodaje. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: http://www.tportal.hr/