Za ulaganje u turizmu vrijedno 200 milijuna eura investitor u Hrvatskoj trenutačno mora odraditi sedam administrativnih prepreka za što mu trebaju dvije godine. Kad na snagu stupi zakon o strateškim investicijskim programima, procedura se skraćuje na četiri nužna administrativna koraka, a sve traje najviše pet mjeseci.

Tim primjerom za koji kažu da je stvaran, ali ne otkrivaju o kojem je investitoru riječ, u Vladi pokušavaju objasniti promjene što će ih donijeti novi zakon kojeg je Vlada jučer, nakon više mjeseci rasprave i javnih kritika, uputila u saborsku proceduru.

Drugi je primjer ulaganja u tvornicu ravnog stakla, investicija vrijedna 150 milijuna eura, gdje se administrativni preduvjeti za početak rada skraćuju s dvije godine na devet mjeseci.

Prema prijedlogu, kriterij za to da neki projekt postane strateški jest ulaganje od najmanje 150 milijuna kuna, za projekte koji će se sufinancirati iz EU fondova najmanje 75 milijuna kuna, za projekte na potpomognutim područjima s ukupnim troškovima ulaganja od najmanje 20 milijuna kuna.

Odluku o tome je li nešto strateški projekt donosi Vlada na prijedlog svog povjerenstva. Državne institucije imaju rok od 15 dana da se očituju, on se može produžiti za dodatnih 15 dana. Ako te rokove ne poštuju, državna će tijela biti za svaki dan prekoračenja kažnjena s pet tisuća kuna.

 

Izvor:limun.hr