ZAGREB - Hrvatska je rekorder po padu cena nekretnina u Europskoj uniji tokom ove godine, konstatuje evropska statistička služba Eurostat i precizira da je u drugom kvartalu, u odnosu na isti period 2012, cena nekretnina u toj državi pala za 19,7 odsto.

 

Hrvatski Državni zavod za statistiku, pak, navodi da su u prvih šest meseci ove godine cene pale za 11,2 procenta u odnosu na isti prošlogodišnji period i precizira da je u Zagrebu je, precizira Zavod, pad bio devet odsto.

 

U ostatku zemlje nekretnine su "zaronile" 13 odsto, uz prosečnu cenu kvadratnog metra stana od 9.464 kuna, što je oko  1250 evra.

 

Prema Eurostatu, ova godina je donela najveći pad cena od 2008. godine, što je za analitičara Ekonomskog instituta za tržište nekretnina Marušku Vizek "dobra vest".

"Tržište nekretnina napokon se počelo čistiti", konstatovala je Vizek i objasnila da su u Španiji, Hrvatskoj i Sloveniji cene nekretnina sporije padale jer su bankeodugovlačile s čisćenjem bilansa od loših kredita, što je samo produžilo "agoniju" građevinskog i bankarskog sektora, a onda i čitave privrede.

 

Pored Hrvatske, dvocifren pad cena nekretnina dogodio se samo u Španiji i to 10,6 odsto, dok ostale zemlje beleže blago smanjenje u odnosu na prošlu godinu i lagani oporavak prema prvom kvartalu 2013, piše "Večernji list".

http://www.tanjugbiz.rs/