Hrvatska pošta na kraju je vrlo uspješne poslovne godine kojom su osigurani financijska stabilnost i temelj za daljnji razvoj. Očekivani rezultat za 2015. nešto je manji od 170 milijuna kuna dobiti, izjavio je za Poslovni dnevnik novi predsjednik Uprave Ivica Kranjčić. Na čelo Uprave došao je 1. prosinca s funkcije člana Uprave, a u prethodnom razdoblju bio je direktor Sektora informacijskih tehnologija te izvršni direktor Divizije podrška.

 

Uspjeh je, ističe Kranjčić, rezultat intenzivnih aktivnosti posljednjih godina, u skladu sa Strategijom postavljenom potkraj 2012., a najveći dio prihoda bit će iz redovitog poslovanja. Prihodi koje Pošta ostvaruje izvanrednim putem od prodaje i zakupa nekretnina u funkciji su, doznajemo, najveće kapitalne investicije te tvrtke u novijoj poštanskoj povijesti. Riječ je o izgradnji novog sortirnog centra na ulazu u Veliku Goricu nadomak zračne luke. Vrijednost projekta procjenjuje se na 345 milijuna kuna, a sve pripreme za skori početak gradnje već su obavljene. 

 

170milijuna

kuna očekivana je dobit Pošte za 2015. godinu

Atraktivne nekretnine 

Na površini od 70.200 kvadrata uskoro bi trebala početi gradnja kompleksa ukupne površine oko 38.000 četvornih metara. Posao se nudi građevinarima: u tijeku je natječaj za gradnju prve faze tog centra te do 16. veljače 2016. teče rok za dostavu ponuda za izvođenje radova.  Pošta je ovih dana objavila i novi javni natječaj za davanje u zakup 56 poslovnih prostora i za prodaju 31 nekretnine. Rok za podnošenje ponuda je do svakog 15. u mjesecu, a traje neodređeno. To znači da se s liste miču nekretnine koje se daju u zakup odnosno prodaju, dok se ne prodaju ili daju u zakup ostaju na ponudi do odluke o zatvaranju natječaja.

 

Riječ je o nekretninama koje se nude (za)kupcima na području cijele države, a novac dobiven njihovom aktivacijom, prije svega prodajom, Pošta će uložiti u navedene nove logističke kapacitete. Početne kupoprodajne cijene odredio je nezavisni procjenitelj u skladu s tržišnim okolnostima. Početne cijene zakupa variraju od nekoliko stotina do nekoliko tisuća eura. Primjerice, najniža predviđena cijena je za prostor u Tušiloviću od 26,25 kvadrata, početna cijena zakupnine s PDV-om iznosi 0,50 eura. Iako ima još nekretnina s istom početnom cijenom, ova zbog kvadrature ispada najjeftinija, no koju će cijenu postići, pokazat će tržište.

 

Prostori koji u spomenutom natječaju zasad nose najviše početne procijenjene vrijednosti nalaze se u Dubrovniku, Crikvenici i Zagrebu. Neki su unutar objekata koje je Pošta već pokušala aktivirati prodajom, a tu se ističe nekretnina u samom središtu Šibenika. Za tu atraktivnu nekretninu nije bilo interesenata za kupnju, no ona i dalje stoji otvorena za prodaju, a početna procijenjena vrijednost je 1,4 milijuna eura. U Šibeniku još kraće vrijeme imaju zakupca, ali taj prostor nije predviđen za zakup, već i dalje za prodaju. 

 

Hit u Rijeci i Dubrovniku 

Aktivaciju nekretnina koje više nisu pogodne za poštansko poslovanje istaknuli su kao jednu od strateških smjernica potkraj 2012. Da su se nekih uspješno riješili, pokazuju primjeri dviju vrijednih nekretnina: poslovne zgrade u Rijeci na Korzu te palače Pile u Dubrovniku. Nekretnina u Rijeci procijenjena na pet milijuna eura nedavno je prodana, kao i ona u Dubrovniku. Njezina procijenjena vrijednost bila je tri milijuna eura, a novi vlasnik je Maistra.

 

U prodaju je Pošta dala i odmaralište u Sukošanu, a kako cijeli objekt nije uspjela prodati, idući ciklus bio je raspisan za prodaju četiri čestice, od kojih su već u prvom natječaju uspjeli prodati dvije. Jedna je bila procijenjena na 1,2 milijuna eura, a druga na 100.000 eura. Još je otvoren natječaj za prodaju dviju preostalih čestica: veća se prostire na gotovo 6000 kvadrata i početna joj je procijenjena vrijednost milijun i pol eura, dok je ona od gotovo 500 kvadrata procijenjena na minimalno 150.000 eura. 

 

 

 

 

 

 

Izvor: poslovni.hr