Do sada su visinski prestiž držale zgrade u Zagrebu: od prepoznatljivih 'raketa', preko zagrebačke katedrale do Ciboninog tornja. Zagrepčanka je vjerojatno naprepoznatljivija poslovna zgrada u Zagrebu. Otvorena je 1976. godine i tada je bila najviša i najmodernija. Zagrepčanka je 30 godina bila na tronu, a onda ju je 2006. godine prerastao Eurotower za cijeli jedan metar, a osam godina kasnije i poslovni centar u Strojarskoj koji sada drži drugo mjesto u Hrvatskoj iza Dalmatia Towera.

 

Burj Khalifa kao uzor

"Imate neboder s restoranima u blizini, kafićima, parkinzima svime što trebate. Neboderi postaju land markovi u prostoru. To najbolje možemo vidjeti po Saudijskoj Arabiji odnosno Dubaiju gdje je Burj Khalifa valjda najpoznatiji neboder na svijetu. Ljudi se dolaze tamo slikati", kazao jeza RTL-ov Direkt arhitekt Mislav Bašić.

Listu pet najviših nebodera u svijetu predvodi Burj Khalifa s 828 metara. Tu su još neboderi u Maleziji, Kini i Saudijskoj Arabiji koji su dvjestotinjak metara niži od Burj Khalife. U Zagrebu, između Strojarske ulice i autobusnog kolodvora trebala bi niknuti dva nebodera, navodno najviša u Zagrebu, jedan s 25, drugi s 15 katova.

 

Projekt koji je odobrio Milan Bandić

Radova zasad nema, investitor je nepoznat, ali po najavama trebali bi biti veći od Poslovnog centra Strojarska koji je visok 96 metara.

Dozvolu za taj projekt 2016. godine dao je Milan Bandić.

"Kada bi naši konstruktori imali takve investitore i kada bi bio netko u stanju to isfinancirati, sigurno da bi bilo dovoljno kvalitetnih projektanata koji bi mogli realizirati projekt poput Burj Khalife. Ali to za sada nije realno", kaže za RTL projektant Mario Todorović.

 

Izvor: Net.hr, Gradnja.rs