RIJEKA - Stanovi u novogradnji u Ulici Martina Kontuša u blizini Orijentovog igrališta, a južno od trgovačkog centra Cash&Carry, koje je izgradila zagrebačka tvrtka Novogradnja, ipak nisu rasprodani, kao što je to bilo, primjerice, s projektom Žudika na Zametu. Iako je useljenje bilo još u travnju ove godine, do sada je prodano 19 stanova, jedan poslovni prostor i 16 parkirališnih mjesta. Prema podacima koji su dostupni na web stranicama ove tvrtke, slobodno je još 26 stanova (od toga ih je pet rezervirano) te dva poslovna prostora. Kada je riječ o parkirališnim mjestima, u prodaji ih je još 14, a rezervirano 8.

Cijena četvornog metra stana u ovoj zgradi kreće se od 2.150 pa do 2.280 eura, dok je cijena poslovnog prostora 1.800 eura za kvadrat. Ukupno objekt ima 45 stanova raznih kvadratura, od 43 pa do 94 metara četvornih te tri poslovna prostora i popriličan broj parkirnih mjesta, na koje je tržište čini se najbolje reagiralo. Inače, parkirna mjesta su se prodavala posebno.

Faza stabilizacije
Na novinarski upit jesu li zadovoljni kako je riječko tržište reagiralo na njihov projekt, iz ove tvrtke nismo dobili odgovor. No zato saznajemo uskoro ulaze u novi projekt i to već ovih dana. Planiraju započeti gradnju još jedne građevine koja će se nalaziti na Trsatu, točnije kod Trsatskog parka.

No, pravo je pitanje za koje tržište? Je li riječko tržište spremno za priljev novogradnji čije su cijene poprilično visoke te nikada nisu ispod 2.000 eura? Prema podacima Odjela gradske uprave za provedbu dokumenta, novogradnji će biti sve više, a gradit će se čak i neboderi. Struka kaže da je tržište nekretnina u nekoj fazi stabiliziranja (lokacija i dalje drži cijenu), ali su za bitnije pomake neophodna ipak pozitivnija kretanja na tržištu rada i dovršetak procesa razduživanja stanovništva.

Predsjednik Udruženja strukovne skupine poslovanja za nekretnine pri HGK – Županijskoj komori Rijeka, Branko Papeš, rekao nam je da će svaka novogradnja u Rijeci naći kupca ako je sve u nekoj ravnoteži – i cijena kvadrata, i lokacija, i kvaliteta gradnje.

– Projekt novogradnje s manje stanova bolje će proći nego projekti s više stanova. Tako da mislim da sa stanovima na Trgu Ivana Klobučarića neće biti problema. Nadalje, novi stanovi će se bolje prodavati ako nude idealan omjer lokacije, cijene i kvalitete. Kupci su sve educiraniji i znaju što žele, odnosno prepoznaju ako im se nudi nešto što ne opravdava cijenu. Isto tako, prošla su vremena kada su investitori po projektu ostvarivali velike profite. Sada moraju biti zadovoljni i s 12 posto, veli Papeš, koji je i sam ušao u ambiciozan projekt izgradnje luksuzne novogradnje na Trsatu kod Kampusa.

Paradoksalni primjeri
Gradnja te građevine započela je 2011. godine, a pet godina poslije od 22 stana ostala su u prodaji tri i još dva poslovna prostora. Četvorni metar stana u tom objektu bio je i po 2.700 eura. Papeš otkriva da je ponovno u pregovorima za novi projekt, ali priznaje da će on biti nešto drugačijih proporcija nego ovaj na Trsatu.

– Hrvatsko tržište nekretnina je paradoksalno, komentira Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. I dok će se u jednoj ulici bez problema prodati stan od 200 ili 300 kvadrata po paprenoj cijeni, u ulici dalje jedva da će se naći kupac za stan koji se nudi po 1.300 eura po kvadratu. Mi smo imali slučajeve da su nekim nekretninama cijene rasle i u krizi, kaže Ranilović, koji je mišljenja da bolju prolaznost imaju objekti s »imenom i prezimenom«, odnosno ako iza investicije stoji posebna lokacija, poznata ličnost i slično.

 

 

 

 

 

Izvor: novilist.hr