Otkako je Google, tj. matična tvrtka Alphabet, najavio 2017. gradnju potpuno digitaliziranog naselja u Torontu koje bi trebalo riješiti urbane probleme prenapučenosti, zagađenja, prometnih gužvi i zbrinjavanja otpada, neki skeptični stanovnici Toronta upozoravaju da tehnološki div pokušava napraviti svoju verziju “Trumanova showa”, društvenog eksperimenta. Entuzijasti se, s druge strane, dive najavljenim inovacijama na kojima će grad funkcionirati.

“Dinamične” ulice

Među ostalim, “dinamične” ulice Googleova grada imena Sidewalk Toronto bit će sagrađene od posebnih heksagonalnih drvenih ploča koje bi se zimi same zagrijavale i topile led ili snijeg, izbjegavajući time rizik da se stanovnici poskliznu. Ugrađene ulične LED lampice mijenjale bi boju, sugerirajući koja je svrha ceste za taj dan. Primjerice, u danima pojačanog prometa bila bi to cesta za automobile, a u ostalima za pješake i bicikliste. Iznad ulica postavili bi tzv. kišne kabanice za kontrolu vremenskih uvjeta, prozirne plastične tende od posebnog materijala čija bi klimatska tehnologija omogućavala stanovnicima zaštitu od nepovoljnog vremena, odnosno toplinu tijekom hladnih zima i svježinu tijekom vrućih ljeta.

Za realizaciju znanstveno-fantastičnog grada budućnosti zadužen je Sidewalk Labs, podružnica Alphabeta, a kako kažu u svom opsežnom programu na gotovo 200 stranica, “podižu ga od interneta nagore”. Gradić, bolje rečeno kvart u Torontu, imena Quayside protezat će se u prvoj fazi na 50 tisuća četvornih metara uz obalu jezera Ontario. Bit će to investicija od najmanje milijardu dolara, a trebao bi otvoriti i četiri tisuće novih radnih mjesta. U posljednjoj fazi planiraju se deseci stambenih zgrada na 20 katova, pokriveni jedinstvenom 5G mrežom. Ispod grada, pak, mrežom tunela prolazili bi “kamioni” za odvoz smeća i dostavu, a cijela bi se infrastruktura napajala isključivo geotermalnom i solarnom energijom. No, da bi sve to funkcioniralo, stanovnici kvarta moraju biti pod konstantnim nadzorom. Neizbježna je stoga pojava tjeskobe i skeptičnosti oko zaštite privatnosti i osobnih podataka.

Moć i utjecaj

“Oni dolaze u gradove gdje koriste moć i utjecaj na kreiranje gradske politike za koje bi trebala biti zadužena vlada”, smatra Bianca Wylie, suosnivačica Tech Reset Canada, tvrtke za IT savjetovanje, i glasna oponentica Sidewalk Labsa, tvrdeći da kanadske vlasti lokalne servise stavljaju u ruke privatne korporacije. Također, Julie DiLorenzo, vlasnica agencija za nekretnine iz Toronta, drži da je Sidewalk Labs izletio s velikim planovima, ali građani još nemaju odgovore na pitanja kako će se cijeli projekt financirati i mogu li ljudi izabrati da budu izostavljeni iz gradskog prikupljanja podataka.

S druge strane, prema posljednjoj anketi iz veljače, 55 posto građana Toronta podupire projekt grada budućnosti.

 

(izvor: Novac.jutarnji,foto: profimedia, alamy)