Zagreb Cijene nekretnina u Hrvatskoj u prvom tromjesečju porasle su najsnažnije od ulaska u EU, pokazalo je izvješće europskog statističkog ureda Eurostata objavljeno u utorak.

 

Naime, rezultati izvješća koje je prenijela Hina pokazuju da su u razdoblju od siječnja do ožujka cijene stambenih nekretnina u Hrvatskoj porasle 1,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada su uvećane tek skromnih 0,1 posto. U istoj skupini s Hrvatskom našla se Bugarska gdje su cijene nekretnina prema provizornim podacima Eurostata porasle 1,1 posto, Češka gdje su uvećane 1,0 posto te Nizozemska i Španjolska s rastom cijena za 1,4 posto.

 

Mađarska se s visokim skokom cijena nekretnina za čak 5,2 posto svrstala u sam vrh ljestvice zemalja EU po poskupljenju stambenih nekretnina na tromjesečnoj razini. Nasuprot navedenim zemljama s najvećim padom cijena stambenih nekretnina od 3,4 posto je Cipar zatim Malta s 2,8 posto nižim cijenama. Na razini Europske unije cijene stambenih nekretnina porasle su u prvom ovogodišnjem tromjesečju 0,7 posto nakon što su na kraju 2015. prema revidiranim podacima Eurostata  uvećane 0,4 posto, dok je Eurozona bilježila skromniji rast cijena nekretnina od samo 0,4 posto.

 

Na godišnjoj su se razini cijene stambenih nekretnina u Hrvatskoj u prvom ovogodišnjem tromjesečju stabilizirale uz stopu rasta od 0,2 posto. Najviše su među zemljama EU na godišnjoj razini poskočile cijene nekretnina u Mađarskoj za 15,2 posto, zatim Austriji za 13,4 posto te Švedskoj za 12,5 posto. Niže cijene u odnosu na prošlogodišnje prvo tromjesečje zabilježene su u Italiji i na Cipru i to za po 1,2 posto.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: http://www.poslovni.hr/