Europska tržišta predvodila su rast svjetskog tržišta nekretnina u trećem tromjesečju, pokazalo je najnovije izvješće specijalizirane agencije Global Property Guide, koje ukazuje i na "dramatičan" oporavak tržišta u Hrvatskoj.

Među pet tržišta koja su u trećem tromjesečju zablježila najsnažniji rast cijena čak su četiri europska, ističe specijalizirana agencija za tržište nekretnina, čije istraživanje objavljeno u utorak obuhvaća ukupno 39 zemalja širom svijeta.

Tako su u Estoniji cijene nekretnina prilagođene za inflaciju poskočile u trećem tromjesečju 15,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani, što u Global Property Guideu objašnjavaju poboljšanim stanjem u gospodarstvu.

Irska je u trećem tromjesečju zabilježila rast cijena nekretnina za 14,52 posto u odnosu na isto razdoblje lani, što predstavlja "izvanredno poboljšanje" u odnosu na 3,45-postotni rast u istom razdoblju lani.

Snažan rast cijena, za 8,95 posto na godišnjoj razini, zabilježila je i Velika Britanija, te Turska i Island, na 7,51 odnosno 6,7 posto.

U Global Property Guideu izdvajaju još i Latviju, Litvu, Češku i Nizozemsku, koje su redom zabilježile snažniji rast cijena u trećem tromjesečju 2014. nego u istom razdoblju lani.

Hrvatsko je pak tržište izdvojeno kao primjer "uistinu dramatičnog oporavka" cijena nekretnina, koje su u trećem tromjesečju porasle 2,64 posto u odnosu na isto razdoblje lani kada su potonule 17,69 posto. U drugom su ovogodišnjem tromjesečju na godišnjoj razini pale 2,52 posto, pokazuju podaci Global Property Guidea.

U istoj je skupini europskih zemalja još i Portugal, gdje su cijene nekretnina porasle u trećem tromjesečju na godišnjoj razini 1,86 posto, te Švicarska, Norveška i Bugarska, gdje su uvećane 1,48, odnosno 1,32 i 1,29 posto. Među tim su zemljama samo Hrvatska i Portugal zabilježili rast cijena prilagođenih za inflaciju i na tromjesečnoj razini, za 4,43 odnosno 2,67 posto.

Ukupno je 17 europskih tržišta zabilježilo u trećem tromjesečju bolje rezultate nego u istom razdoblju lani dok su u Rusiji cijene nekretnina pale 5,68 posto u odnosu na isto razdoblje lani kada su gotovo stagnirale. U Ukrajini su potonule 36,60 posto, u odnosu na 10,45-postotni pad u istom razdoblju lani.

Na globalnoj je razini najveći skok cijena prilagođenih za inflaciju u trećem tromjesečju zabilježen u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, za 23,73 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Na tromjesečnoj su razini pak blago pale, za 1,13 posto.

U SAD-u, nekoliko azijskih zemalja, Brazilu i Novom Zelandu rast cijena znatno je usporio dok su u Kini cijene pale, za 4,11 posto na godišnjoj razini, nakon 2,31-postotnog rasta u prethodnom tromjesečju.

 

 

 

 

Izvor: Poslovni dnevnik