Energetski certifikat za nekretnine sličan je onima na električnim uređajima. Ima osam razreda potrošnje energije, od A+ do G. Razred G nekretninu svrstava u najlošiju kategoriju i na tržištu joj može rušiti cijenu, a najbolji je A+. Certifikat je od 1. srpnja obvezni sastavni dio kupoprodajnog ugovora. Vlasnici nekretnina koje su već u prodaji a nemaju certifikat, zbunjeni su.

Ne znaju moraju li obustaviti prodaju do dobivanja tog certifikata, što može stajati od 800 kuna (bez PDV-a) za manje stanove do 32.000 kuna za zgrade površine veće od 100.000 kvadrata. Zbunjeni su i vlasnici agencija koje trguju nekretninama jer ne znaju smiju li prodavati nekretnine bez certifikata. Predviđena kazna za građane koji prodaju nekretninu bez certifikata je 15.000 kuna.

Energetski certifikat izrađuju samo tvrtke koje je ministarstvo za to ovlastilo, i to u roku od nekoliko dana. Cijena energetskog certifikata za stan od 60 m2 u novoj zgradi iznosi 1300 kn + PDV, a za stanove u postojećim zgradama, ovisno o dokumentaciji i samoj njezinoj dostupnosti, košta više zbog energetskog pregleda i energetskog izvješća koje treba napraviti.

 

Izvor: limun.hr