Državni inspektorat u Zagrebu za najam zgrade od 2500 četvornih metara u Petračićevoj 4, u kojoj su se smjestili 2008. godine bez provedenog javnog natječaja, plaća tvrtki Heruc, u vlasništvu Dragutina Biondića, godišnje 3,1 milijun kuna.

Toliko ih košta najam njihova glavnog sjedišta posljednje dvije godine, dok su do 2012. zgradu plaćali 3,8 milijuna kuna godišnje, ali uspjeli su u krizi dogovoriti manju cijenu.

No, to je tek dio novca koji Državni inspektorat ukupno izdvaja za zakupnine i najamnine uredskog i parkirališnog prostora, garaža te licenci, a u njihovu izvješću za 2012. navodi se da je riječ o iznosu od 12,5 milijuna kuna godišnje. Pitali smo ih koliko je to prostora te zašto se ne koriste nekretninama u državnom vlasništvu.

Državni inspektorat koristi poslovne prostore sukladno teritorijalnom ustroju i organizacijskim potrebama, i to na 27 lokacija (Inspektorat djeluje na ukupno 37 lokacija) te je za tu namjenu u planu nabave za 2013. godinu planiran iznos od 10,4 milijuna kuna - odgovorili su nam službeno iz Državnog inspektorata. Prostor je uzet u zakup u skladu s važećom procedurom - odgovaraju iz Inspektorata.

Je li proveden javni natječaj - pitali smo ih. Kada se tražio poslovni prostor za smještaj službenika sjedišta Državnog inspektorata u Zagrebu, nije proveden javni natječaj jer isto nije niti bilo propisano. Postupalo se u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi, i to s dijelom koji govori o izuzeću od primjene zakona.

Tako je ugovor o zakupu sklopljen bez provedenog javnog natječaja, ali prije potpisivanja ugovora o zakupu zatražena je i dobivena suglasnost Povjerenstva za imovinu Vlade Republike Hrvatske - odgovorili su iz Državnog inspektorata.

 

Izvor: limun.hr